Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billigaste väskan bäst i test

Planerar du för en långresa i vinter? Du behöver inte spendera en förmögenhet på en bra resväska. ÖP testar hårda och mjuka modeller och upptäcker att flera dyra väskor inte levererar.

Det finns en hel del att tänka på när du ska välja resväska. Ska du till exempel köpa en mjuk eller hård modell? Wiseguide har testat fyra hårda och fyra mjuka väskor i prisklassen 750-2 700 kronor.

En väska med hårt skal skyddar ömtåliga föremål bättre medan mjuka resväskor vanligtvis kan komprimeras eller expanderas. Alla mjuka modeller i testet har någon av funktionerna. Cantoni 83120 är testets enda hårda resväska som kan expanderas.

Visst kan det vara viktigt hur väskan är organiserad inuti med fack och packremmar, men glöm inte att granska detaljerna som är avgörande för hur bra väskan kommer att hålla i längden. Mats Karlsson arbetar med bagagesortering på Arlanda flygplats och kan resväskans svaga punkter.

- Hjulen ska man kasta ett extra öga på, de brukar gå sönder snabbast. Allra bäst är de som är något dolda och inte sticker fram helt - de är mer skyddade vid oöm bagagehantering, säger han.

Modeller med fyra hjul är visserligen smidiga att manövrera men oftast är hjulen inte lika väl skyddade som på väskor med två hjul.

En annan detalj som är värd att inspektera är teleskophandtaget. Ett handtag som inte hakar upp sig är ovärderligt när du är på resande fot. Prova och jämför i butik och välj gärna ett långt teleskophandtag. Det gör väskan enklare att framföra och du kan placera extra packning, till exempel handbagaget, ovanpå resväskan när du har en bit att gå.

Att packa sin väska för tungt är enligt Mats Karlsson ett vanligt misstag som kan leda till att den skadas vid hantering.

– Även om man får ha 30 kilo packning kanske inte väskan håller för det.

Det allra bästa tipset, enligt Mats, är att fästa en rem runt om så att innehållet stannar kvar även om väskan skulle råka gå upp.

- Det brukar de göra ibland, trots lås och allt. Använd ett klassiskt nylonband med spänne i aluminium. Köp inte det som kallas för "bagageremmar", de brukar inte hålla särskilt bra.

Linda Lundin

WiseGuide/TT