Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilmekanikern Reidar en av många fjällräddare

Han är mest känd för att ha lagat trasiga bilar. Men Reidar Färnlund, Hede, tillhörde även de som ställer upp när det är dags fjällräddning.

Han har hunnit bli 70 år och har blivit pensionär från både jobbet som bilmekaniker och fjällräddare. När fjällräddningsgruppen i Hede-Vemdalen samlades för övning på Storhogna fick ha ta emot ett välförtjänt tack för insatserna vid fjällräddningen.

Han avtackades av Bengt-Göran Wiik, fjällräddningsansvarig vid polisen i länet och Thomas Alexi som är en av insatscheferna i de fyra enheterna i Härjedalen.

jag blev 65 år. Men visst är det kul att uppmärksammas trots att det är ett tag sedan jag lämnade tillbaka utrustningen, säger Reidar Färnlund.

Som de flesta andra har han varit med om både tragiska och utryckningar som fått ett bra avslut.

– Det är naturligtvis det sistnämnda man hoppas på varje gång när folk behöver hjälp.

två ungdomar hamnade i nöd på Storvigeln i västra Härjedal- en. De hade överraskats av dåligt väder med tilltagande snöstorm. Ungdomarna tvingades lämna sitt tält som var sönderblåst och fullt med is och snö. Reidar och de övriga fjällräddarna hittade de två tidigt på morgonen inkrupna i en vindsäck bakom en sten.

– Tur att de lämnade tältet. Nu var de i rörelse hela natten och kunde hålla kropparna någorlunda varma. De klarade sig bra och blev glada när vi fann dem.

Förutom Reidar avtackades även en annan trotjänare från Hede, Rolf Larsson, som tyvärr inte kunde vara med vid avtackningen.