Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biltema: ”Hoppas på Östersund”

Politiken har bromsat upp byggandet av två nya handelsbyggnader i Lillänge. Biltema – som är intresserat av att öppna en butik – hoppas fortfarande på en etablering.

Östersund Handels protester mot två nya handelsbyggnader i Lillänge har lett till att Centerpartiet blivit splittrat i frågan.

Det gör att det inte finns en säker politisk majoritet att driva igenom besluten i kommunfullmäktige.

– För mig fungerar det inte att arbeta såhär. Precis när det är till att slutföras bromsas det upp för att det är några i centrum som ropar, säger Anders Selfors, etableringsansvarig på Biltema.

Men måste det inte få vara en demokratisk process?

– Självklart, jag har respekt för det, säger Selfors och berättar att det tidigare har låtit annorlunda från politiken och att allt verkade klart för en etablering.

Tidigare har Biltema diskuterat med Socialdemokraterna och Centerpartiet. Efter uppbromsningen har S bjudit in C, M, och FP till möte om Lillänges framtid. Där har även Biltema varit med.

– Vi har utvecklat diskussionen med flera politiska partier. Vi har hela tiden haft en samarbetsvilja, säger Anders Selfors.

Han hävdar att det finns plats för både centrumhandel och mer handel i Lillänge, och att centrum kommer att fungera bra även vid denna sorts etablering.

– Den typen av handel vi har får ju inte plats i centrum. Alla måste vara på tå för att skapa utveckling.

Och utveckling är synonymt med att bygga affärer?

– Nej, men i detta fall finns ju behovet, vilket handelsutredningarna från WSP visar.

I nuvarande Lillänge finns ju bland annat klädaffärer och annan ”mindre” handel. Så kanske det blir i de nya byggnaderna också?

– Hela området är ju tänkt att ha större butiker. Den här sortens handelsområden är vanliga i större städer. Jag har inte råkat ut för den här svängningen i diskussionen tidigare. När man jobbar tillsammans med kommuner brukar det fungera, säger Selfors.

På grund av att Biltema vill ligga nära annan handel – och ligga trafikorienterat – är Lillänge rätt plats, enligt Selfors.

Ingen annan plats i Östersund är aktuell för tillfället. Däremot har företaget fört diskussioner med Krokoms kommun.

– Men jag hoppas fortfarande att vi kan komma vidare i Östersund.

Vad händer nu?

– Vi får väl invänta de beslut som tas under våren. Det är svårt att svara på frågan innan dess.