Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilvrak anses vara värda 47 000 kronor

En trafikolycka för ett antal år sedan har gjort att en 40-årig man i Ragunda kommun varit sjukskriven i många år och blev i somras utförsäkrad. Han får inte den hjälp han anser sig behöva från kommunen som i stället uppmanat honom att sälja sina många bilvrak.

Annons

Enligt den värdering som socialtjänsten gjort, bland annat genom jämförelser på Blocket på internet, är sju av hans bilvrak hemma på gården tillsammans värda närmare 47 000 kronor.

"Det är lätt realiserbara tillgångar som påverkar sökandens rätt till bistånd. Skälig avyttringstid är tre månader", påpekas i den utredning hans handläggare gjort.

– Hur någon tror att jag ska kunna få så mycket betalt för skrotbilarna är helt obegripligt. Har de verkligen sett bilvraken, säger 40-åringen och visar flera bilder på sina skrotbilar. En bild är på en dörrlös och i övrigt trasig 23 år gammal Volvo som värderats till 4 000 kronor.

– Eftersom jag måste ha tillgång till en körduglig bil köpte jag en sådan för 6 000 kronor. Trots att jag har kvitto på det köpet har handläggaren på kommunen värderat den till 14 000 kronor, alltså mer än det dubbla, berättar han vidare.

För sviterna av trafikolyckan är mannen fortfarande i behov av starka och dyra mediciner som han tvingas låna pengar av kompisar för att kunna lösa ut.

– Senaste kvittot var på över 1 800 kronor, men bara drygt 400 kronor fick jag i bidrag av kommunen. I stället ifrågasattes om jag behövde alla mediciner trots att jag har recept och läkarintyg på allt jag behöver. Jag blir hela tiden ifrågasatt och nonchalant bemött.

40-åringen och hans fru har flera barn och för, sedan han blev utförsäkrad, en hård kamp för familjens ekonomiska överlevnad.

– Att hela tiden bli ifrågasatt och få avslag på avslag är jättejobbigt, säger han.

Han har i dag flera obetalda skulder han begärt hjälp att kunna betala. Bland annat en skuld till CSN på drygt 2 000 kronor.

– Men det blev avslag. Det skulle inte få allvarliga sociala konsekvenser om den skulden inte betalas. Skitsnack. Självklart ökar kostnaderna och ärendet hamnar till slut hos kronofogden. Är inte det sociala konsekvenser så vet inte jag. Även min begäran om ekonomiskt bistånd till olika försäkringar har avslagits eftersom detta inte ingår i skälig levnadsnivå.

Förutom uppmaningen att sälja bilvraken har 40-åringen uppmanats att söka bostadsbidrag och skattejämkning.

– Det känns bara som att det är hjärtsmällen som väntar nu, suckar han.