Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biogas i nya perspektiv

Bilden av framtida biogassatsningar för Jämtlands län och för Östersund, gavs igår en delvis ny dimension. Detta sedan Scandinavian Biogas aviserat att företaget tillsammans med riskkapitalbolaget Eko Nord, planerar för en skogsbaserad biogasanläggning i Lugnvik.

Realiseras planerna kan en anläggning för 50 miljoner kubikmeter gas per år, (motsvarande lika många bensinlitrar), stå färdig i slutet av 2012. Och i så fall med grenar och toppar från skogen, så kallad GROT, som råvarubas. Anläggningen blir dessutom möjlig att bygga ut efter behov.

Inget är klart ännu. Igår var topptjänstemän från Scandinavian Biogas på plats i Östersund och mötte representanter för Östersunds kommun, Norrskog, Länstrafiken, Jämtkraft med flera. Sondering pågår alltså. Och når projektet ända fram, skrivs onekligen ett nytt kapitel inom ramen för satsningar på icke fossila fordonsbränslen.

Scandinavian Biogas konstaterar att Östersund och Jämtland lämpar sig väl för en pilotanläggning. Främst utifrån närheten till skogsråvaran. Sen gäller att inte minst finna kunder som vill köpa gasen på långa kontrakt. Annars blir det svårt att få ekonomin att gå ihop.

Tankegångarna öppnar nya perspektiv. Redan tycks Norrskog vara på banan ifråga om att säkerställa GROT motsvarande 200 000 årston. Det är den viktigaste förutsättningen.

Biogasanläggningar i större skala är ännu i sin linda. Östersunds kommun har exempelvis planerat för en gemensam satsning kring matavfallet med Sundsvall. Med Sundsvall som lokaliseringsort.

Problemet här är transporterna. Utifrån ett miljötänk känns det osunt att köra matavfall tjugo mil för rötning. Men de rödgröna har stått på sig med hänvisning till storskalighet.

Mot det här vill Allians för Östersund hellre se en jämtländsk anläggning. Och Scandinavian Biogas intresse för Lugnvik, öppnar för en delvis annan diskussion med nya spännande utgångspunkter. Grenar och toppar är nämligen bara en av flera så kallade substrat, (råvaror) som kan rötas i en eventuell Lugnviksanläggning. Här kan matavfall, gödsel från lantbruk och annat mycket väl utgöra kompletterande spår i en storskalig möjlig framtida jämtlandsanläggning.

En vidareförädling på hemmaplan är tveklöst bättre – om det nu är möjligt utifrån ekonomiska kalkyler.