Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birger Jonsson

Vår älskade Birger Jonsson, Östersund, har avlidit i en ålder av 82 år.

Han föddes på gården Prinsbacken i Överhogdal där han, i en syskonskara på sju barn, växte upp i ett kärleksfullt och musikaliskt hem.

Hans pappa Olov var med och startade Överhogdals kooperativa handelsförening. Birger var under hela sitt liv ”koopra” trogen och var även förtroendevald i Konsum Jämtland hela livet.

I sitt första äktenskap hade han barnen Kent och Anita, båda avled tyvärr i unga år.

Efter utbildning till bilelektriker i Örebro, kom Birger att arbeta på Bilbolaget i Östersund. Där trivdes han och som den glada, fartiga kille han var, blev han där känd under namnet Snabben. 1964 gifte han sig med Sonja Larsson från Brynje, och de fick döttrarna Anna och Gunilla tillsammans.

Birger var en man med många intressen. Bland annat var han under många år danskursledare i gammeldans. Han var även med och startade Jämtsnoan, en årlig tävling med deltagare från hela Sverige. Tävlingen pågick under åren 1985 till 1995. Birger hade också ett brinnande teknikintresse. Han köpte bland annat en trådbandspelare först av alla i byn, och han hade även en Betamaxvideo med tillhörande videokamera först av alla i bekantskapskretsen.

Redan i unga år lärde han sig trolla av sin granne Per Sjulsson och det var ett intresse som höll i sig hela livet. När Jämtlands magiska förening startade engagerade han sig där, och i år, 2010, var han dess ordförande. Så sent som för två månader sedan trollade han sina sista trollkonster för släkten, på sin svågers 80-årskalas.

Musik var nog ändå det som var honom varmast om hjärtat. Redan som 17-åring kom han med i musikkapellet Excellent, startat av hans bror Sven samt vännerna Roland och Gösta. Han började med att spela klarinett för att sedan övergå till bas. Otaliga är de bröllop, kalas och danser som det gänget har spelat på i hela Härjedalen men även i Jämtland. Till spelningarna åkte de alla i Svens bil, tillsammans med gitarr, två dragspel, en ståbas och ibland även en vokalissa och korv-Karlsson, som var med och sålde korv. Många är de historier som vi fått höra om deras upplevelser.

De fyra vännerna har träffats och spelat tillsammans varje år tills Sven avled 2002. Deras kamratskap var något alldeles extra och den vänskapen gäller än i dag.

Det kommer att bli tomt på Smultronvägen utan Birgers yviga gester och glada högljudda stämma.

Birger sörjs och saknas av makan Sonja, döttrar, sonhustru, barnbarn och barnbarnsbarn.