Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birgit Andersson

Birgit Andersson har avlidit i en ålder av 91 år. Hennes närmaste var sonen Gert och barnbarnen Pau, Andreas, Joe, David och Julia.

Birgit föddes 1922 på den högt belägna byn Raftsjöhöjden i Gåxsjö socken. Hennes pappa Olof Hemmingsson ville att hans flickor Gunvor, Birgit och Lis-Marie och hans son Åke skulle få studera i Östersund.

Väl i Östersund medverkade Olof till att travbanan i Östersund blev till. Detta blev ett riktigt äventyr för Birgit och hennes syskon, som fick medverka i verksamheten på alla vis, bland annat spela marschmusik när hästarna paraderade in på banan och att högtidligt läsa upp slutresultaten.

När Birgit flyttat till Stockholm studerade hon hos den skicklige och också fruktade teaterpedagogen Gösta Terserus. Bland hennes vänner på skolan var Jarl Kulle, som hon uppskattade mycket. När Olof Thunberg satte upp Hamlet på kungliga konsthögskolan spelade Birgit Ofelia. "Det är roligt med ungdom som utan att förskräckas inför svårigheterna även genomför det de vill", skrev professor Sven "X-et" Erixon inför föreställningen. Bland eleverna i det vackra Sergelhuset fanns den redan då mytiske unge konstnären Torsten Andersson. Han frågade om han fick teckna hennes porträtt vilket ledde till att de senare gifte sig och fick barnen Tobi och Gert.

Här började Birgit läsa på universitetet och hon läste på kort tid en lärarexamen. Bland hennes lärare var det de som ville att hon skulle gå vidare och forska i både astronomi och osteologi. Hon berättade andäktigt att hon studerat heliga Birgittas kvarlevor. Istället valde hon att för familjens försörjning arbeta i över 18 år som matematik- och fysiklärare på Östra Real i Stockholm.

Intresset för att hjälpa människor gjorde att hon i femtioårsåldern på fem år tog läkarexamen samtidigt som hon undervisade i matematik på kvällarna. Hon var sedan verksam som läkare under många år, både i Stockholm och i Östersund.

Birgits dotter Tobi fick med maken Lennart barnen Paul och Andreas Fägersköld och sonen Gert fick med makan Gunilla barnen Joe, David och Julia. Barnbarnet Joe har nu tillsammans med Rebecka även en flicka, barnbarnsbarnet Stella.

Birgit tillbringade sina sista år på Myrans äldreboende i Östersund, där hon trivdes mycket bra och hon fick fin omvårdnad av en personal, som alltid talade om hur uppskattad hon var av alla i hennes närhet.

Birgit har varit aktiv inom Internationella Kvinnoföreningen för Fred och Frihet och Centerpartiet i Stockholm och Östersund. Under hela hennes liv fanns ett starkt engagemang för människor i hela världen och det sätt människan påverkade naturen.

Gert Andersson