Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birgit Nilsson hyllas på hemmaplan

Birgit Nilssons 100-årsdag firas stort i både Göteborg och Stockholm – men också på stjärnans hemmaplan.
I augusti hålls en unik hyllningskonsert för en publik på 2 000 personer till Nilssons ära.

Hela bygden sluter upp när Birgit Nilssons 100-årsdag ska firas i skånska Svenstad i sommar. Den 11 augusti ges en särskilt hyllningskonsert i direkt anslutning till den världsberömda sopranens föräldrahem.

Initiativet till konserten kommer från Birgit Nilsson-museet i Svenstad utanför Båstad och konsertens konstnärlige ledare, Bengt Hall, har haft knappa tre månader på sig att samla ihop de medverkande.

– Först tänkte jag att det är omöjligt med så kort varsel. Men alla har tackat ja tack vare dragningskraften hos Birgit Nilsson, säger Hall till TT.

Två scener ska byggas upp för konserten och framför dem blir det plats för en sittande publik på 2 000 personer. Närmare 200 sångare och musiker medverkar under konserten som ackompanjeras av Helsingborgs symfoniorkester.

Bland dem finns tidigare Birgit Nilsson-stipendiater som sopranerna Malin Byström, Christina Nilsson och Sofia Asplund, mezzosopranen Susanne Resmark, tenoren Joachim Bäckström och barytonen Karl-Magnus Fredriksson. Medverkar gör också den norska mezzosopranen Adrian Angelico samt ett hundratal medlemmar ur skånska kyrkokörer.

Biljetterna till hyllningskonserten släpps den 23 februari, och Bengt Hall tror att även den som är obekant med Birgit Nilsson kommer att uppskatta hyllningen.

– Det känns häftigt och euforiskt att det faktiskt blir av. En sådan här manifestation från hela bygden, med en stor hyllning i direkt anslutning till där hon växte upp, kommer aldrig att ske igen. Dessutom har konserten en väldigt tillgänglig profil, säger han.

Sara Haldert/TT

Fakta: Birgit Nilsson 100 år

Utöver konserten i Svenstad högtidlighålls Birgit Nilssons 100-årsdag bland annat med en jubileumskonsert på Kungliga Operan i Stockholm den 19 maj med framträdanden av bland andra Nina Stemme, Michael Weinius, Cornelia Beskow och Christina Nilsson under ledning av Alan Gilbert.

Även Göteborgsoperan hyllar Nilsson med en galakonsert den 17 maj där en rad världssopraner tolkar Nilssons repertoar.

Fakta: Birgit Nilsson

Född 17 maj 1918.

Dramatisk sopran.

Debuterade 1946 som Agathe i Carl Maria von Weber i "Friskytten" på Kungliga Operan i vars ensemble hon ingick i till 1959. Slog igenom stort i Sverige året därpå.

Utsågs till hovsångerska 1954 och fick motsvarande titel i Österrike och Bayern 1968 respektive 1970.

Fick sitt stora internationella genombrott som Elsa i Wagners "Lohengrin" i Beyreuth 1954. Sjöng allt från Mozart till operor av Richard Strauss och Giacomo Puccini, men hade sina främsta roller i Wagner-operor.

Var aktiv till 1984 och sjöng under sin karriär på världens största operahus som La Scala i Milano, Wienoperan, Parisoperan, Sydneyoperan, Berlinoperan samt Londons kungliga Opera.

Källa: Nationalencyklopedin, birgitnilsson.com