Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birgit Sahlin, 90 år

90 år

Birgit Sahlin föddes 16 mars 1919 i Gevåg, Ragunda kommun, som nummer fem av åtta syskon. Föräldrarna drev jord- och skogsbruk och Birgit fick tidigt hjälpa till på gården, vilket bland annat innebar fäbodliv på somrarna. I ungdomen arbetade hon en tid på Sigtunastiftelsen där hon fick träffa den tidens kulturpersonligheter och fick vänner för livet.

1944 gifte hon sig med Sigvard och fick två döttrar. Efter några år i Gammelänge blev Storfinnforsen i Ångermanland ny bostadsort. Senare flyttade familjen till Kristianstad i Skåne där maken Sigvard fått jobb som facklig ombudsman. Under 15 år i Skåne arbetade Birgit inom industrin. Först på barnvagnsfabrik och senare på LM Ericsson. Att ha egen ekonomi, arbetskamrater och att kunna ta bussen till stan gav där en ny dimension till livet. I början av 80-talet återvände Birgit och Sigvard till Jämtland och bosatte sig i Hammarstrand.

Ett av Birgits intressen har varit hem och trädgård. Hon har ”gröna fingrar” och varje planta som kommer i hennes vård växer sig stor och kraftig. Under åren i Skåne njöt Birgit av att odla både frukt och grönsaker i mängd. Ett annat intresse är att resa och se nya platser. Grekland har varit ett kärt besöksmål och så sent som i höstas vid 89 års ålder blev det en ny resa med sol och dopp i Medelhavet. När hon fyllde 80 gjorde Birgit en jordenrunt-resa med sina döttrar. Thailand, Australien och Hawaii stod i färdplanen och gav oförglömliga minnen. Birgits intresse för andra människor har också gjort henne till ”mamma” till några av Hammarstrands ”nya svenskar” och deras familjer.

Birgit Sahlin är en pigg 90-åring, som bor i lägenhet och klarar sig själv. Inför födelsedagen ser hon fram emot att träffa barn, barnbarn och barnbarnsbarn såväl som släkt och vänner.