Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskop väljs i Härnösands stift

I morgon förmiddag är det biskopsval i Härnösands stift. Men bara 372 personer har rösträtt.

Det är ett indirekt val där stiftets samtliga präster och lika många valda elektorer, och stiftsstyrelsens och domkapitlets ledamöter röstar.
Valet sker kontraktsvis med kontraktsprosten som valförrättare på tio platser i Härnösands stift.
De fem vallokalerna i Jämtlands län är kyrkan i Vemdalen, sockenstugan i Stugun, församlingshemmet i Alsen, Strömsunds församlingshem och Hornbergskyrkan på Frösön.


De fem kandidaterna att efterträda den avgående biskopen Tony Guldbrandzén är:
• Eva Nordung Byström, 52 år. Hon är kyrkoherde i Arnäs, Gideå och Trehörningsjö i norra Ångermanland. Men hon har även varit församlingspräst i Jämtland.
• Tuulikki Koivunen Bylund, 61 år. Hon är domprost i Uppsala och har tidigare bland annat arbetat som fängelsepräst i Köpenhamn och studentpräst i Uppsala.
• Ingemar Söderström, 56 år och kyrkoherde i Örebro. Före det var han bland annat rektor för Svenska kyrkans pastoralinstitut, prästutbildningen i Uppsala.
• Tor Frylmark, 58 år och domprost i Härnösands domkyrkoförsamling. Han har tidigare även varit kontraktsprost, och arbetat inom Härnösands stift.
• Bror Holm, 58 år och kyrkoherde i Selångers församling. Han är även förbundsordförande i Kyrkans Akademikerförbund.
Om en av kandidaterna får fler än hälften av rösterna så är valet avgjort. Annars går de två kandidaterna med flest röster vidare till en andra valomgång 7 april.