Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bistå de eboladrabbade länderna

Ebolasmittan kommer knappast få någon spridning i Sverige. Den smittar endast via kroppsvätskor och först när symptom blir synliga.

Sverige har mycket god beredskap i vården och god handhygien. Eventuella fall skulle snabbt identifieras och isoleras.

Sannolikheten att viruset skulle bli luftburet är mycket liten, då det nästan aldrig händer att ett virus muterar så att det får ett annat spridningssätt.

Men i många afrikanska länder (varierar kraftigt från land till land givetvis) är vården bristfällig, hygienen dålig, det finns begravningsritualer där alla medlemmar ska hjälpa till att rengöra kroppen inför jordfästning, fanatiska präster hävdar att de kan bota folk genom att röra vid dem och sprider på så vis smittan vidare och dessutom är misstron mot egna myndigheter och västerländska hjälporganisationer stor.

Ebola har därför mycket goda förutsättningar att sprida sig i många av dessa områden (speciellt med tanke på att inkubationstiden kan vara upp till 21 dagar).

Hittills har antalet Ebolafall dubblerats i antal varje månad. Den senaste rapporten från WHO ger nu 4293 fall och 2 296 döda 6 september.

Fortsätter viruset spridas i samma takt kommer ett oerhört antal människoliv gå förlorade samtidigt som sjukdomen riskerar slå sönder den sköra stabiliteten i länderna.

Därför manar många hjälporganisationer västvärlden att bistå med utbildad vårdpersonal och medicinsk utrustning så att man kan tygla smittan innan den hamnar bortom all kontroll.

Det är dags för Sverige att ta sin del av ansvaret.

Eric Gustafsson

student i Göteborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel