Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bistert, Obama

Ett superutskott som inte kan komma överens är inte mycket värt. Därför står nu USA åter igen med skammens rodnad efter ännu ett misslyckande för att få ner sitt gigantiska budgetunderskott.

Kongressens så kallade superutskott tvingades i måndags ge upp helt när det gällde att lägga fram nöjaktiga besparingar i USA:s budget för 2012. Ja, en kraschlandning av utskottets arbete är nog mera rätt. Demokrater och republikaner tycks stå mil ifrån varandra.

Därmed är nu president Barack Obama åter i ett utsatt läge, både som värnare av USA:s ekonomi och inför fortsättningen av sin egen återvalskampanj inför nästa års presidentval. Den sittande presidenten framstår som en ledare utan kraft.

Visserligen kan han lätt – vilket också skedde – skylla tillkortakommandena på sina politiska motståndare. Att det är republikanerna som inte vill sanera statsskulden. Men Obama tycks även för egen del ha svårigheter att verkligen nå fram med sina egna politiska visioner, idéer och sedan sätta kraft bakom genomförandena.

USA måste spara 1,2 biljoner dollar, men när och på vilket sätt, tycks nu vara skrivet i stjärnorna. Det lär i alla fall inte ske före presidentvalet.

Vid senaste G20-mötet i Cannes kritiserade Barack Obama sina europeiska ledare för att inte göra nog mycket tillräckligt snabbt för eurons bästa. Underförstått oroades han av Europa ekonomiska kris.

Efter i går känns den typen av politiskt agerande som stenkastning i glashus. Han klarar inte av att reda upp inom sitt eget fögderi. Därmed borde han kanske vara lite mer försiktig i sina omdömen om andras kriser.