Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bisysslan blev deras huvudsyssla

Det surrar ordentligt då Torbjörn Öhrström i Ås lyfter på locket till en av alla bikupor på gården. 50 000 bin samsas i bikupan som är ett under av samhällsbyggnad.

Men bin är små och lever farligt. Drygt 26 000 bisamhällen i hela landet dog ut förra året. Ett hårt slag för de drygt 1 300 biodlare som drabbades. Men inte bara för dem. Bin är livsviktiga – även för dig och mig. Världens samlade livsmedelsproduktion är helt beroende av binas pollinering.

– I exempelvis Kina där bina har tagit ordentligt med stryk under senare år, tvingas folk nu pollinera för hand, säger Torbjörn Öhrström som tillsammans med sin fru Britta driver Åre Fjällhonung i Ås.

Öhrström menar att det i första hand är miljögifter och jordbrukets gifter som tar död på bina. Men även ett kvalster som heter Varroa ligger bakom massdöden. Enda trösten är att kvalstret än så länge inte fått fäste i länet. Att länet är kvalsterfritt gör biodlingen här extra värdefull. Hemma hos familjen Öhrström i Ås cirkulerar det mesta kring djur. Förutom 15–20 draghundar och två fågelhundar och en katt finns där nämligen drygt 20 bisamhällen. Att få följa livet i ett bisamhälle är något av det mest spännande man kan få göra, om man får tro Torbjörn och Britta.

– Det är otroligt fascinerande insekter, att få se hur de funkar tillsammans, se hur de sköter sin samhällsbyggnad. Bin är oerhört smarta, slår Torbjörn fast.

Tillsammans med sin fru Britta har de sysslat med biodling de senaste fem åren.

– Bin gör aldrig någon skada. Getingar däremot kan göra stor skada. Bin däremot är bara intresserade av växter och pollinering, säger Torbjörn, och man hör på röstläget att han pratar om något som ligger honom oerhört varmt om hjärtat.

För närvarande har han och hans fru drygt 20 bisamhällen. I framtiden hoppas han kunna utöka verksamheten till 100 stycken, bland annat för att de ska kunna placera ut bisamhällen hos de företagare i länet som vill göra en insats för en bättre närmiljö genom binas pollinering.

Varje bisamhälle har ganska exakt 50 000 invånare. 49 900 av dem är honor som fungerar som arbetare. Av de 100 återstående bina i samhället är 99 drönare av hankön vars enda uppgift är att sköta fortplantningen. En individ återstår i bisamhället och det är drottningen, som "basar" över verksamheten.

Hela bisamhället är mycket sinnrikt uppbyggt, men det är också ett skört samhälle som kräver en varlig hand för att fortleva.

Men både Britta och Torbjörn lever med och för sina bisamhällen. Bina matas med en blandning av socker och vatten, men levererar i gengäld den mest fantastiska honung. Och sen var det ju det där med den viktiga pollineringen.

– Växtrikedomen är betydligt rikare här runt våra bisamhällen än vad den är två kilometer härifrån, säger Britta.

Numera ingår Torbjörn och Britta i ett "Greenovate-program" som i sin tur är ett projekt inom "Leader Storsjöbygden" som delvis finansieras av EU.

– Förhoppningen och målet är att kunna gå från hobbynivå till företagsnivå, avslutar Britta.

Varje bisamhälle har 50 000 bofasta. Hos Britta och Torbjörns Öhrström finns drygt 20 bisamhällen vilket betyder att cirka en miljon bin surrar hemma på gården i Ås. Men det surrar gott.