Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björgen största norska guldhoppet

Norge kommer som vanligt med stora gulddrömmar till vinter-OS.

Störst förväntningar läggs på skiddrottningen Marit Björgens axlar.

En färsk opinionsundersökning visar att det är längdskidåkarna norrmännen sätter sitt största hopp till. Drygt en fjärdedel av de tillfrågade placerade Marit Björgen i topp. Hon följdes närmast av två andra längdåkare, Therese Johaug och Petter Northug.

– Det är väldigt motiverande och trevligt att folket tror på mig, säger Marit Björgen.

För fyra år sedan åkte den norska truppen hem från Vancouver med nio guld i bagaget och Björgen hade själv tre i sin väska. I Sotji ser det ut som om norskan kommer att ställa upp på samtliga sex distanser och placeras i favoritskaran inför varje lopp.

Själv tror Björgen att det är en alpin åkare som är det största norska guldhoppet.

– Jag tror det är Axel Lund Svindal, säger hon.

I lördagens skiahtlon ska Björgen visa att formen från genrepet i Toblach förra helgen –där hon vann båda tävlingarna– sitter där den ska. I VM i fjol vann Björgen och det var fyra norskor i topp på distansen.

– Vi kan inte ta något för givet och förvänta oss att samma sak sker igen. Vi måste göra vårt jobb och ta ett lopp i taget, säger damtränaren Egil Kristiansen i ett tappert försök att dämpa förväntningarna.