Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn Dählie satsar stort på vindkraft

Den norska skidstjärnan Björn Dählie vill storsatsa på vindkraft i Jämtland via sitt nya bolag Dählie Kraft AB.

Annons

Dählie, som tidigare byggt lyxlägenheter för 190 miljoner kronor i Åre, har nu hitta ett nytt investeringsobjekt i Jämtland. Det är tillsammans med partnern Hans Olofsson i Hammerdal, som den tidigare skidstjärnan vill satsa på vindkraft. Tillsammans har de bildat det nya bolaget Dählie Kraft AB.
- Vi vill etablera två vindkraftsparker tillsammans med markägare och andra finansiärer i området kring Åskälen, och i ett område på andra sidan sjön i Görvik, Hammerdal, säger Hans Olofsson.

- Jag inser att det här är något helt nytt i miljön, och att vi därför måste höra med alla berörda parter. Jag är inställd på att alla ska få säga sin mening, säger en ödmjuk Björn Dählie.
Några arrendeavtal är redan tecknade och ytterligare avtal är på gång, där markägarna erbjuds 3 procent av omsättningen från verk om uppförs på deras mark.
- Vi är också öppna för att föra en diskussion med markägarna om delägande, säger Björn Dählie.
Det är området Åskälen norr om byn Trekilen, som tilldrar sig det största intresset. Åskälen är ett av de områden som Strömsunds kommun pekat ut som ett lämpligt område för vindkraft. Området är 5 400 hektar stort, och där SCA är en av de stora markägarna.

- Vi planerar för att bygga så många snurror i området som planförslaget ger möjlighet till, samt fem-åtta stycken i Görvik, men först måste vi sätta upp master för att se hur det blåser,
säger Hans Olofsson.
På Åskälen planeras för verk med 2,5 -3 megawatts effekt. Det betyder 100 meter höga torn, och vingarna får en bladlängd på 50 meter. I Görvik planeras för något mindre snurror. Den totala investeringen kan komma att uppgå till cirka 2 miljarder kronor. Björn Dählie betonar att projektet är i sin inledning, och att det är mycket som måste diskuteras innan det blir av.
- Det tar nog tre-fyra år innan det kan stå klart, och i dag är det dessutom flera års leveranstid på vindkraftverk, säger Hans Olofsson.

Björn Dählie har på senare år investerat 1 miljard norska kronor i sitt hemland via sitt holdingbolag Sisa
Invest. Ett bolagsnamn som har hämtat de två första stavelserna från hans pojkars förnamn - Sivert och Sander. I Sverige har han satsat cirka 200 miljoner kronor. Främst i Åre men även i Idre, och för ett år sedan köpte han 1 000 hektar skog i trakterna av Linsell i Härjedalen. Björn Dählie vill i dag inte säga hur stor satsning det kan bli fråga om, mer än att en snurra i dag kostar 60 miljoner kronor plus moms.
- Jag har tillräckligt med eget kapital och även partners i Norge som jag kan ha med mig i investeringen, men först vill jag diskutera med markägarna, säger Björn Dählie.