Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn Höglund om kulturhuset: "Kulturen i baksätet ännu en gång"


Byggandet av ett kulturhus i Östersund läggs på is. Rådhuset måste byggas om och därför blir det inte byggstart 2018. Enligt kommunalrådet Karin Thomasson är detta inte en nedprioritering av kulturen. Musikern Björn Höglund håller inte med.
– I värsta fall hamnar kulturen i baksätet ännu en gång och så fortsätter det, säger han.

När kommunen meddelade planerna för byggandet av Kulturhuset i juni var omfattningen av problemet med Rådhusets arbetsmiljöproblem inte kända, enligt Karin Thomasson (MP). Nu är i princip hela huset tomt och kommer på ett eller annat sätt att byggas om.

– Vi visste inte vidden av det hela. Det är så klart mest synd om de som jobbat i huset. Folk har blivit sjuka. Nu måste vi se möjligheterna. Om vi eventuellt måste riva så öppnar sig till exempel nya möjligheter för hur vi kan bygga ett kulturhus. Dessa processer pågår givetvis parallellt. Det är inte så att en person sitter med planerna för Kulturhuset och en annan för Rådhuset, säger hon.

Många kulturintresserade personer har engagerat sig i frågan. I och med ÖFK:s vilja att bygga ut antalet sittplatser på Jämtkraft Arena och det faktum att kommunen äger byggnaden – upplever de att kulturen åsidosätts återigen.

Vad säger du till de personer som känner att ni sätter idrotten före kulturen?

– Jag vill påstå att det inte alls är så. Vi har precis gjort upp en plan där kreativitet och kultur är två huvudpunkter. Vi pratar om Nationalmuseum Norr och har fortfarande kvar en ombyggnad av Storsjöteatern i vår budget.

Det är en sanning som Björn Höglund inte köper. Han var med och startade föreningen Startskott för fyra år sedan. Det övergripande målet för honom är att skapa regional tillväxt med kulturen som verktyg.

– Det här handlar om en lång historia av bristande kulturpolitik. Jag tror inte att särskilt många av våra politiker förstår att begreppen kultur och tillväxt är sammankopplade. Debatten om ett kulturhus i Östersund har pågått i 40 år. Problemet är att det bara är några få som kämpar för det. Karin är en av dem, men hon är väldigt ensam. Med en politisk enighet hade denna process gått mycket fortare.

Hur skulle det kännas för dig om arenan byggs ut medan kulturhusets framtid skjuts upp?

– Som ett bevis på att kultur fortfarande inte har hög prioritet, säger Björn Höglund.