Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnar Andersen vann kraftprovet över fjället

Det blev tronskifte i slädhundstävlingen Amundsen Race. Efter en rafflande slutstrid körde Björnar Andersen in som förste man i Röros.

Inför årets upplaga av Amundsen Race har Claes Arvidsson från Bjärte utanför Brunflo tränat hårdare än någonsin. En fjälltur på nästan 43 mil mellan Östersund och Röros ligger framför honom.

– Det tuffaste är att ta sig till start. Det ligger så mycket tid och träning bakom en sådan här satsning, säger han. Racet som har SM-status i långdistans körs för andra året. Förra året kom Claes trea och ska i år försöka försvara bronset.

Natten före start sov han dåligt och känner sig lite trött.

– Jag gick igenom packlistorna om och om igen och hade svårt att somna.

Just sömnen är Claes stora fiende.

– Jag har svårt för att hålla mig vaken och det händer att jag somnar stående på släden, säger han. Starten i Östersund går bra och det är fint före upp mot kontrollen i Ljungdalen. Till sin hjälp får varje förare ha en ”handler” eller hjälpreda. Marie Hermansson som hjälper Claes berättar: I Ljungdalen sov han sittande på en pinnstol i 45 minuter.

Efter två timmars sömn väcks Claes av handlern Marie med en kopp kaffe. Hon får i princip inte hjälpa till med själva hundhanteringen alls. Bara köra ut depåer mellan kontrollerna. För Marie är det första gången hon jobbar som handler.

– Jag vill på sikt bygga upp ett eget spann och det här är en möjlighet att få vara med och lära, säger hon. Nu ska hon köra bilen vidare för att möta upp Claes i Grövelsjön.

– Jag gav dem en kur i Tufsingdalen och då repade hundarna sig och det blev riktig fart på dem igen, säger en trött Claes efter målgången. Han försvarar sin bronsplats och slutar på en 15:e plats totalt.

Men först av alla till målet i Röros kommer Björnar Andersen från Norge. Han kör med samma hundar som han körde det 185 mil långa Iditarod i Alaska med för några veckor sedan.

– När Björnar kom i mål var vi flera stycken som fick hjälpas åt att hålla kvar spannet, berättar Peter Edelbrock i arrangörsstaben. Hundarna ville springa vidare!