Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnattacker sker varje år i Sverige

Björnattacker mot människor är förhållandevis ovanliga, även om björnstammen växt enormt på slutet. Men i Sverige sker det ändå attacker varje år.

Annons

Skandinaviska björnprojektet har tagit fram siffror för björnattacker i Sverige och Norge under perioden 1977–2012. Det handlar då om 31 attacker, varav två med dödlig utgång. Det var de första dödsfallen orsakade av björnattacker sedan 1902 i Sverige.

Den ena dödliga attacken skedde 17 oktober 2004 i Jokkmokk. En 40-årig jägare dödades. Polisens teori var att mannens jakthund drivit upp björnen ur sitt ide och björnen gick sedan till attack.

Det andra dödsfallet skedde i Valsjöbyn 8 oktober 2007. En 61-årig man attackerades utanför sin stuga. Den händelsen berättade ÖP mer om i en tidigare artikel.

Kort efter dödsfallet i Valsjöbyn, 14 oktober 2007, blev två jägare i Lillhärdal anfallna av en björn. De var ute och jagade älg när deras hund fick upp ett spår. De båda männen följde efter hunden, men möttes plötsligt av att hunden kom springandes tillbaka med en uppretad björn i bakhasorna. Den ena mannen avlossade ett skott mot björnen som då anföll mannen.

Den andre jägaren sköt ett skott och då avbröt björnen attacken och angrepp honom. Vilket ledde till att den förste jägaren sköt igen och björnen flydde.

De båda männen fick rivskador, en fick lättare skador och en medelsvåra. Björnen avlivades senare.

En av de senare mer uppmärksammade björnattackerna i länet inträffade på Funäsdalsberget. En 12-årig pojke råkade köra över ett ide och en björnhona gick till angrepp. Pojkens vänner lyckades hjälpa till och se till att inget allvarligt hände.

Trots attackerna så brukar de skandinaviska brunbjörnarna anses vara tämligen fredlig jämfört med de björnar som finns i Nordamerika.

Rovdjurscentret de 5 stora har gjort en liten djupare analys av björnattackerna som skedde i Sverige 1995 till 2007. Det rör sig om 18 attacker där människor skadats. I 12 av dessa har det varit en hund inblandad i situationen. I de fall då inte en hund varit medverkande i situationen har anfallet skett på grund av att björnen skyddat något, såsom ungar, ett kadaver eller överraskats vid sitt ide.