Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnen rev ned hans bikupa

För tre år sedan hade Sture Forsberg björnbesök i bi­kuporna varje natt under en vecka. Nu är det dags igen.

Sture Forsberg, Strand, har sju bisamhällen i kupor hos sin bror på Näsviken någon kilometer från Strömsund.

I måndags kväll fick Sture ett telefonsamtal från sin bror.

– Han hade sett att taket på en av kuporna var öppet så han undrade om jag hade varit där, berättar Sture Forsberg.

så brodern gick ut för att kontrollera kupan bättre. Då såg han att framväggen på bikupan var riven och att isoleringen hade kastats ut.

– Då förstod jag vad det var frågan om. Det är inte första gången som en björn har saboterat kuporna för mig, säger han.

Första gången var för tre år sedan. Då käkade björn upp 40 kilo honung och rev sönder sex avläggare (lådor där nya bisamhällen påbörjas) och ett antal parningskassetter.

– Den gången blev jag av med sju hela bisamhällen. Den kom tillbaka varje natt i en veckas tid och förstörde för mig, säger Sture Forsberg.

gjorde Sture Forsbergs bror en förnyad koll vid bikuporna innan han lade sig. Då var allt lugnt.

under natten eller de tidiga morgontimmarna har björnen kommit tillbaka för att riva ut yngellådorna, med larver, och smaka på honungskakorna i en av bikuporna.

– Jag tror inte att björnen är så intresserad av honung egentligen utan det är nog larverna han vill ha. De innehåller ju mycket proteiner. Den har varit i en av kuporna och den kommer säkert tillbaka i natt också, säger Sture Forsberg.

björnbesöken för tre år sedan har Sture Forsberg ringt länsstyrelsen för att få hjälp. När ÖP pratar med honom väntar han på att Magnus Kristoffersson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, ska komma till Näsviken och sätta upp stängsel som förhoppningsvis ska hålla björnen på avstånd från kuporna.

– Vi får se hur sugen björnen är. Om det inte är riktiga grejer som sätts upp så kommer han att gå igenom stängslet, säger Sture Forsberg.

viktigt att människor får veta hur nära inpå knutarna björnen faktiskt går. Näsviken ligger cirka 1,5 kilometer från OKQ8 i Strömsund, och i början av maj sågs spår efter en tämligen stor björn i närheten av villaområdet.

– Den som varit på bikuporna nu är en lite mindre tuss, klösmärkena är inte är så stora.

kompensation för de skador som björnen orsakat, nu och för tre år sedan, med förstörda bikupor och upplösta bisamhällen väntar sig inte Sture Forsberg trots att det handlar om tusentals kronor i förstörda värden.

– Bina räknas inte som husdjur och jag är inte yrkesodlare. Men vi odlar utrotningshotade nordiska bin och så ska de här jävlarna äta upp allt för oss.