Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnen skadesköts mitt i byn

I tisdags skadesköts en björn i Norrby i Strömsunds kommun.

Det var en naturbevakare som upptäckte färskt blod på vägen genom byn.

– Sedan hittade platsen där björnen skjutits. Det hade stänkt blod på träden, berättar naturbevakaren Håkan Berglund.

Bybor kontaktade länsstyrelsens naturbevakare efter att de varit oroliga när två björnar vistats inne i byn.

– Vi tar alltid folks oro på allvar och i tisdags kväll åkte vi till Norrby. I sådana här lägen pratar vi med folk som är oroliga och vi försöker skrämma i väg björnar som är nära bebyggelse, berättar naturbevakaren Håkan Berglund.

Men när naturbevakarna kom till byn så drog hundarna i väg mot dofter efter byvägen. Det var då upptäckten gjordes.

– På vägen var det rätt mycket blod. Man undrade vad det var för djur som hade orsakat blodet. Sedan gick vi ner en bit från vägen och upptäckte blod på en gren. Då förstod jag att allt inte låg rätt till, berättar Berglund.

Med hjälp av hundarna följde han blodspåret och kom till slut fram till en plats där det var blod på träden. Platsen låg bara 100 meter från närmaste hus.

– Här har någon skjutit mot björnen och det har stänkt blod på träden. Sedan kan man följa blodspåren och vi har hittat tre legor där den skadade björnen har legat. Vi inledde sökandet direkt men avslutade när det blev mörkt. Tyvärr kunde vi aldrig hitta den skadade björnen, säger Berglund.

Under torsdagen vid 10-tiden på förmiddagen fick länsstyrelsen och polisen kännedom om att en björn var synlig i byn igen. Därför beslutades att naturbevakare skulle skickas dit för att fortsätta letandet.

– Jag tror ju inte att det är den skadade björnen utan en annan. Men folk är oroliga och jag förstår det. Nu ska vi göra ett nytt försök att hitta den skjutna björnen, som nu kan vara död. Om inte ska vi avliva den eftersom allt tyder på att den är svårt skadad, säger Håkan Berglund.

• Hur säker kan ni vara att den verkligen skjutits och inte skadats på annat sätt?

– Det är klart att det kan bli stora skador när stora björnar slåss, men efter att ha tittat på den här platsen så är vi rätt så säkra att det handlar om att björnen blivit skjuten. Vi jobbar bara efter den teorin.

• Ska man vara rädd när man är ute?

– Man kanske inte behöver vara rädd. Men eftersom det kan finnas en skadad björn i området ska man i alla fall iaktta viss försiktighet.

• Hur ofta får du leta efter tjuvskjutna björnar?

– Det händer nästan aldrig. De gånger man letar efter skadeskjutna björnar när det inte är björnjakt är när någon älgjägare blivit anfallen och skjutit.

• Vad säger du om det här fallet?

– Jag tycker att det är så fruktansvärt onödigt att skjuta mot en björn som inte har gjort någonting. Det är ju ett grovt jaktbrott. Det hade varit bättre att ringa oss så vi hade kunnat skrämma bort den.