Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björns hundar vet hur man uppför sig

Att få till en bra jakthund är inte lätt. Men Björn Östlin från Krokvåg har lyckats på ett nästan osannolikt sätt. Av de tio hundar han ägt i sitt liv har hela sju stycken tagit pris på jaktprov.

Annons


Fyra av dem, två jämthundar och två finnstövare, har dessutom tagit hem jaktprovschampionat.
- Det har gått fantastiskt bra. Jag tror det beror på flera saker. Först och främst gäller det att välja rätt valp. Sedan lägger jag ned väldigt mycket tid på mina hundar. Men jag tror också att det handlar om att själv ha anlag för att hålla på med hundar, säger Björn Östlin.

I hundgården finns just nu 6-åriga jämthunden Bonzo, hans son Silver och finnstövarvalpen Turbo.
Bonzo blev 2003 det årets yngste jaktchampion i länet. Förra året tog Silver som ägs av sonen Tobias hem samma titel och längre tillbaka var det Björns Ronzo som lyckades med samma sak.

Silver är ovanlig då han förra året tog hem jaktchampionatet på bara åtta dagar. Detta trots att det aldrig skjutits en älg för honom.
- Från det att hunden är ett halvår är jag ofta ute i skogen med dem. Dessutom får de mycket konditionsträning. Det ska inte bero på mig att hundarna inte orkar jaga som de vill, säger Björn Östlin.

Fem dagar i veckan cyklar han en slinga på sju kilometer med sina jyckar. Dessutom får någon av hundarna alltid följa med när Björn springer sina motionspass lika många dagar varje vecka.
När det gäller att välja valp kräver Björn att båda föräldrarna ska vara jaktprovsmeriterade. Han väljer oftast en kennel som tidigare visat bra resultat. Båda föräldrarna ska dessutom ha bevisat bra psyke.
- Sedan är jag väldigt noga med att gå igenom mammans stamtavla. Den måste innehålla många bra hundar. Jag tror att tiken betyder 60 till 70 procent när det gäller hur bra anlag valparna får, säger Björn Östlin som mer genom en slump fastnat för jämthundar och finnstövare.

- Annars har jag svårt att säga vilken jakt som är roligast. Harjakt med en bra hund ligger mig väldigt varmt om hjärtat. men det är ju också roligt att smyga på ett fint ståndskall, säger Björn Östlin.

Även när han har en bra harhund skjuter Björn inte mer än ett par harar varje säsong.
- Är en unghund lite väl ointresserad skjuter jag gärna för att få igång den men annars anser jag det inte betyder något alls för en harhund om man skjuter eller inte. Den har så roligt ändå. Det kan vara skillnad med älghundar. De är mer bytesmedvetna och kan tända till när man fäller älgen, säger Björn Östlin.
När det är dags för injagning av en älghund är det alltså många promenader i skogen som gäller.
- Men jag tränar också mycket spårning. Både efter älgar i skog och mark och genom att lägga blodspår, säger Björn Östlin.

När det gäller stövarna letar sig Björn till områden där han vet att det brukar finnas hare.

- Sedan är det bara att sätta sig ned och vänta. Det är fantastiskt roligt första gången hunden börjar skälla. En harhund har mycket att lära och tvärt emot många andra kan jag mycket väl tänka mig att hjälpa unghunden om det blir tappt, säger Björn Östlin som också ägnar en hel del tid åt dressyr.
- Det är helt enkelt så att en hund ska kunna uppföra sig oavsett det är i skogen eller på en utställning. För att det här ska fungera gäller det att ha bra kontakt med sina hundar. Jag är i hundgården minst tre gånger per dag, säger Björn Östlin.