Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnstammen större än länsstyrelsen påstår

Vi som ofta vistas i naturen kan undra över på vilka grunder landshövding Britt Bohlin uttalar sig om björnstammens storlek, som hon menar kan vara mellan 600 till 800 individer. Detta skulle motsvara cirka 0,14 individer per 1 000 hektar, i genomsnitt i vårt län. Vilken vetenskapligt kontrollerbar metod följer denna beräkning?

Där jag bor, i Sundsjö socken, kan man på goda grunder göra antagandet att vi har cirka två björnar per 1 000 hektar.

Ändå anses inte Sundsjö vara ett område som är utmärkande björnrikt. I Härjedalen och Strömsund däremot har det under decennier varit mycket björn, och hur funderar man inte där över Britt Bohlins uttalanden?

Enligt uppgift har förekomsten av björn ökat betydligt under de senaste decennierna, vilket stämmer väl även med våra observationer av björn.

Observationsmetoden som vi använder är väl verifierbar, då den bygger på dels direkta observationer och dels på observationer av färsk spillning och spår av olika individer som kan särskiljas genom både samstämmighet i tid och avstånd.

Vid en försiktig beräkning bör björnstammen i Jämtlands län i genomsnitt ligga på cirka 0,5 individer per 1 000 hektar, vilket ger cirka 2 450 individer. Detta skiljer sig så markant från länsstyrelsens uppgifter att frågan seriöst måste analyseras. Vad döljer sig bakom de uppenbart felaktiga uppgifterna?

Samtidigt tvår nu länsstyrelsens ansvariga sina händer, med anledning av att man inte bistått familjen Åhrén med den minsta hjälp med att ta bort de björnar som angripit deras renar.

Det är så att man häpnar! Man frånsäger sig allt ansvar för att man inte bistått med hjälp, man försöker svamla bort att man inte gett tillstånd för skyddsjakt, man hävdar därtill att björnstammen är en bråkdel av den verkliga, och söker på så sätt med alla medel frånsäga sig ansvaret.

Det bör tvärtom med all tydlighet stå klart att man har ett stort ansvar som man uppenbart inte levt upp till.

De felaktiga uppgifter man ger om björnstammens storlek gör frågan än mer allvarlig. Man är otvivelaktigt ansvarig för de ökade angrepp som sker på både människor och boskap, och den ökade olust jägare, naturvandrare och bärplockare upplever.

Jag riktar en skarp uppmaning till länsstyrelsen och Britt Bohlin att snarast ta initiativet till en förnyad och vetenskapligt korrekt och kontrollerbar räkning av vår björnstam. Och givetvis att snarast få ner björnstammen till nivåer som är hanterbara.

debatt

Sefast Tronde

Tavnäs

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel