Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnungar riskerar att avlivas

/

Publiken –och journalister – älskar djurparkernas björnungar. Men trots sin attraktivitet riskerar de flesta att avlivas.
Ett svårt etiskt dilemma, men fullt lagligt, konstaterar experter.

Annons

Vi ser dem i djurparkerna, på parkernas webbsidor, i tv-inslag och i tidningar – de nyfödda björnungarna som nyss lämnat parkernas iden. I år har tio–tolv ungar fötts, men mycket talar för att de flesta av dem aldrig kommer att nå vuxen ålder.
Det är nämligen platsbrist i svenska och andra europeiska parker.
– Om två och ett halvt år vet jag hur många platser jag kan bidra med. Men över de senaste fyra–fem åren har ungefär 40 procent av björnarna som föds varje år placerats. Det beror på efterfrågan. Vi vill inte heller skicka björnarna till dåliga anläggningar, säger Kenneth Ekvall, zoolog vid Orsa björnpark och koordinator för de skandinaviska brunbjörnarna.

Men varför då denna iver att visa upp björnungar, trots vetskapen om platsbrist?
– Dels är det publiken som ser björnungar som ett klassiskt vårtecken, dels media som ringer flera månader i förväg och frågar om det blir björnungar, konstaterar Linda Askelund som är djurchef på Skansen.
Där behåller man ungarna tills de är könsmogna, då det är lättare att placera ut dem i andra parker.
Parkchefen Camilla Jönsson i Skånes djurpark understryker att djurens naturliga beteende bör säkras så långt som möjligt.
– En björnhona i naturen kommer under sin livstid att vara mamma under större delen. Att säga att man i djurparker ska ha björnar som inte får vara mammor är en konstig typ av djurhållning, särskilt om det bara är för att undvika ett obehagligt beslut.

På samma linje är Björn Dahlén, djurskyddschef vid Jordbruksverket.
– Det är tillåtet att avliva även friska djur. Man kan säga att detta främst ett etiskt dilemma. Även björnhonan har behov av att kunna leva enligt sitt naturliga beteende, säger han.
Men Kenneth Ekvall anser att problemet inte är oundvikligt.
– Man kanske inte behöver ha honor som föder ungar varje år, vilket sker i flera parker, säger han.
Borde man skärpa reglerna?
– Nej, däremot ska man försöka följa de etiska reglerna som säger att man ska ta ansvar för djuren så länge som möjligt och bereda plats för dem, säger Kenneth Ekvall.

Mer läsning

Annons