Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnunge söker sin mamma i Norrby?

I går klockan 21 valde naturbevakarna att avbryta sökandet efter den skadeskjutna björnen i Norrby.

– Vi har inte lyckats hittat den. Men hundarna fick upp spår av minst en björnunge i området, berättar naturbevakaren Håkan Berglund.

Annons

I åtta timmar i går pågick sökandet efter den björn som enligt polis och länsstyrelsen blev skadeskjuten i Norrby i tisdags.

– Vi hade hoppats kunna hitta björnen. Det hade varit skönt för byborna om vi hade lyckats med det. Hundarna har följt blodspåren men tappat spåren vid en av legorna där björnen lagt sig. Det är otroligt konstigt att hundarna inte får upp spåret, säger Håkan Berglund.

• Kan björnen vara död och bortforslad?

– Nej, det tror jag inte. Möjligtvis har den gått utanför det stora området som vi letar i. Det är avsats efter avsats på ett berg i närheten. Den kan ligga någonstans där, men vi vet inte.

Däremot fick hundarna upp helt färska björnspår utanför Norrby.

– Det fick upp spåret efter minst en björnunge. Förmodligen är det en björnhona och hennes unge som folk tidigare har sett nere vid sjön, nära den plats där en björn blev skjuten, säger Håkan Berglund.

• Och nu är björnmamman skjuten och ungen går omkring i området själv?

– Det är den teorin vi har.

• Klarar sig björnungen?

– Vi ser att det har betat gräs så den äter ju i alla fall. Den kan ju få svårt att försvara sig mot någon annan björn. Men om den får vara i fred så tror jag att den överlever.

Polisen är förtegen om den förundersökning som pågår där brottsrubriceringen är grovt jaktbrott.

– Just nu har vi inga nya rapporter. Utredningen fortsätter, säger polisen Björn Svanberg.