Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bjuder på överdådigt julbord med 250 smaker

Lena Flaten sparar inte på krutet när hon bjuder pensionärer från Åre, Duved och Storlien på julbord. Maten är både lokalproducerat och har högsta kvalité.
– Min haka föll hit ner när Lena berättade vad hon ville göra, säger Gabriella Ghisler Holmberg som är enhetschef för hemvården i Åres västra delar.

På drygt en timme förvandlas matsalen på Hamregården till en fin restaurang. Lena Flaten och personal från hennes restaurang Flamman samt släkt och frivilliga från Storlien skrider snabbt till verket. Vita dukar läggs över de stadiga furuborden. Väldoftande gröna kvistar av tall, tomtar med stora röda luvor och levande ljus blir kronan på verket. När sedan maten sedan dukas fram visar det sig att det här är något utöver det vanliga. Skinka och korvar i olika former, älgleverpaté, pressylta samt fjällröding och sikrom och dessutom olika sorters sill. Bland det söta kan man nämna små mördegskakor med hjorton, chokladbitar och hemlagad kola. Och dessutom massor av ostar och marmelader. För alla törstiga strupar erbjuds både vin, öl och snaps.

– Vi har med oss 250 olika smaker, säger Lena Flaten.

Lena Flaten har tagit med sig allt det hon serverar på julbordet i sin restaurang i Flamman. Som de olika skinkorna som har hängt till sig i ett år för att smakerna ska bli perfekta.

Inbjudan har gått till pensionärer i Hamregården och boende i Åre ända mot Storlien. Omkring 40 personer har tackat ja.

Varför gör du allt detta Lena?

– Det känns som om det aldrig finns pengar till sådana här saker. Jag tänkte att vad kan jag göra och då kom jag på att jag kunde servera ett julbord. Det är en grej man gjorde förr i tiden. Då hade man ju knytkalas när det var jul och andra helger. Jag tycker vi själva som bor i kommunen kan ta hand om våra äldre.

Lena Flaten förhoppning är att hennes initiativ kan sprida sig och ge inspiration till andra insatser för de äldre.

– Jag tänker att jag gör det här så kanske andra får lust att göra något liknande.

Gullan Olander, som bor på Hamregården, märker att få av de äldre åker till släktingar över jul. Eftersom det inte brukar bli något julbord är hon övertygad om att det här blir ett uppskattat initiativ.

– Nu är det en trend att det dras in allt möjligt, säger hon.

Hennes barnbarn Ida Jonsson, som kommit från Storlien för att hjälpa till med serveringen, är glad över att Lena orkar dra i gång ett sådant här projekt.

– Det äldre får det lite mysigt och något att se fram emot. Och så får det något att prata om efteråt.