Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BK Ängeln satsar på integration

Att sitta och vänta på att ungdomarna själva skulle dyka upp fungerade inte. Nu går boxningsklubben Ängeln på offensiven för att bli en aktör i Östersunds integrationsarbete.

BK Ängelns nya källarlokal på Rådhusgatan luktar redan av svett och stenhård vilja. Ett tiotal personer är involverade i en intensiv intervallövning och bland dem går den bredaxlade gamle landslagsboxaren Lars-Göran "Galento" Linde och ropar order med ett tidtagarur i handen.

BK Ängeln är en förhållandevis nystartad klubb med en tydlig målsättning utöver det sportsliga. Det är att bli en aktör inom Östersunds ungdoms- och integrationsarbete. En samlingspunkt för nyanlända flyktingar och ungdomar som behöver ett socialt och konstruktivt alternativ till att drälla runt på stan om kvällarna.

Men det har inte varit helt lätt att få ungdomar att hitta till klubben.

– Förra året hade vi fullt upp med att ställa i ordning lokalerna men försökte ändå att ordna öppna prova på-träningar och bjuda in folk att komma hit, men det gick så dåligt att vi måste tänka om, säger Galento mellan boxarna sliter på med sina övningar.

Han är övertygad om att det finns både intresse och potential för boxningen att växa i Östersund och att det bara handlar om att hitta rätt sätt att nå ut till folk. Vilket är anledningen till att klubben nu har växlat taktik.

Från och med hösten kommer de att åka ut till flyktingboenden och hålla träningar där. De kommer även att samarbeta med skolor så att eleverna får komma till klubben och träna på sina idrottslektioner.

– Vi tror att vi kan göra en stor insats, för vi vet att det finns intresse och att det finns många som inte har något att göra om kvällarna, säger Galento.

Majid Bagheri är en av de som är med och tränar på söndagskvällen. Han kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn och har varit aktiv i klubben sedan den startade för två år sedan.

Liksom Galento tror han att boxningen kan ge många ungdomar i hans situation en bra fast punkt när de kommer nya till Östersund.

– Bland invandrare är det nog fotboll som är störst, men boxning är bra. Man får träna riktigt hårt och får bra kondition.

Trots att Majid är ny i sporten har han redan gått flera tävlingsmatcher med bra resultat och när han själv är blygsam när det gäller sina sportliga målsättningar inom sporten så är Galento desto mer tydlig.

– Det blir junior-SM om två år. Den här killen har både viljan och kapaciteten, säger han.