Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blågult måste få ut mer av Zlatan

/

Två mål på 360 VM-kvalminuter.
Inte något producerat av en anfallare.

Annons

– Det är naturligtvis inte bra, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Vägskälet heter Råsunda. Där tar landslaget ut färdriktningen för resten av VM-kvalet. Förlust mot Danmark och en snårig strapats i hopp om att bli tvåa och förhoppningsvis nå play off väntar. Seger och landslaget är i allra högst grad med i fajten om gruppsegern och en garanterad resa till Sydafrika nästa sommar.

Oavgjort?

Då står landslaget kvar och trampar på samma ovisshetens ruta som tidigare.

– Danmark har inte ”måste-matchen” som kanske vi har om vi ska ha en chans att slåss om gruppsegern. Vi vet allihopa vad som krävs av oss, säger Henrik Larsson, lagkaptenen som gör sin 106:e landskamp.

Sverige fortfarande ett av Europas svåraste lag att överlista. Offensivt är det sämre ställt. Två mittfältare toppar den interna skytteligan. Kim Källström och Samuel Holmén. Med ett mål var. Och det i en fotbollsnation som har tillgång till både Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson.

En förmildrande omständighet är att båda missat matcher i kvalet. Men omdömet måste ändå bli klart underkänt. Systemfel? Taktisk feghet? Tillfälligheter?

Larsson tror mest på det senare som förklaring till måltorkan.

– Jag tror definitivt att det är tillfälligheter. Jag har inget bättre svar.

förbundskaptenen Lars Lagerbäck är inne på att Ibrahimovic unika egenskaper måste nyttjas bättre.

– Ge honom bollen. Samtidigt kan vi inte stå stilla och titta på vad som kommer att hända. Vi måste fortfarande förse honom med löpningar. Han kan inte ta bollen på egen planhalva och springa rakt igenom. Vi måste hjälpa honom på allra bästa sätt, är Larssons recept för att få ut mer av Zlatans kapacitet.

På frågan om det finns något att ändra på i landslagets spel för att sätta Zlatan i ännu fler lägen, svarar Lagerbäck:

– Vi vill ha honom i straffområdet så mycket som möjligt, men det är även nyttigt att ha honom som mötande spelare för att hålla fast bollen. Primärt är alltid för en forward att ta sig så mycket in i straffområdet som möjligt.

ett år sedan Ibrahimovic gjorde sitt senaste landslagsmål (mot Spanien i EM). Larsson nätade senast mot Frankrike i augusti.

– Det är inte så att vi inte haft några chanser, förutom mot Portugal borta. Jag tar mina avslut likadant nu, men i perioder går bollen in, i perioder inte. Tyvärr har jag haft en period där de inte gått nåt in. Man kan välja att koncentrera sig på det negativa, samtidigt kan man dra något positivt av det, att jag kommit till lägen. Hade jag inte gjort det... då är det mer än en sak du inte gjort rätt, säger han.

Zlatans resonemang i ämnet är som vanligt bekymmerslöst.

– Vi ligger bra till i kvalet. Det är bara ut och köra på. Har man inget annat att klaga på, klagar man på målen. Man ska försöka göra det man är bra på så kommer målen automatiskt. Om inte jag kan göra mål, försöker jag skapa åt andra för att göra mål. (TT)

Mer läsning

Annons