Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan fick fart på räddningstjänsten

Kylan har under trettondagen narrat räddningstjänsten som fått flera överraskningar. Också ett tredje larm visade sig vara falskt, men det var inte kylans fel.

Annons

Under trettondagen ryckte räddningstjänsten ut flera gånger. På grund av kylan skulle det visa sig.

Från en lägenhet på Frösön kom ett larm om brand, men det visade sig vara den kraftiga rök som bildas när någon öppnar fönstret samtidigt som mat lagas i köket.

En brinnande buss i Brunflo visade sig vara dieselbrännaren som var påslagen och som gav ifrån sig rök från motorn.

Och vid Gräfsåsen utanför Östersund var det en bil vars larm hade gått i gång. Räddningstjänsten vände hem till värmen i Blåljushuset igen.

Skulle det verkligen börja brinna på riktigt kan det bli problem att jobba när det är så kallt, men omöjligt att släcka ska det inte vara, menar inre befäl som är i tjänst under trettondagen, Martin Jonsson.

– Det kan bli problem. Det kan lägga sig is på marken och det blir svårjobbat, säger han och tillägger att han aldrig har hört talas om att det är så kallt så att det helt enkelt inte går att spruta vatten på elden.

Men under eftermiddagen på trettondagen började ett flerfamiljhus i Jokkmokk att brinna och enligt Aftonbladet har räddningstjänsten gett upp.

Peter Wikström, inre befäl vid räddningstjänsten i Jokkmokk, konstaterar att man får vara vaksam på att ha ett ständigt flöde i slangar och utrustning för att inte få isbildning.

– Det är inget trevligt arbete att jobba när det är så kallt. Man måste ha ett flöde för annars fryser det ju, säger han till Aftonbladet och menar att norra Sverige fått ett riktigt knytnävslag med kyla under de senaste dagarna.

I Jokkmokk är det minus 37 grader enligt tidningen.

Enligt räddningstjänsten bor tre personer i huset och alla klarade sig ut i tid.

Nu är kylan här - och kallare kan det bli

Mer läsning

Annons