Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man avled i brand i Östersund – polis har inlett förundersökning om grov mordbrand

Strax före midnatt på lördagskvällen kom larmet.
Elden hade fått grepp om vindsvåningen i flerfamiljshus i Östersund.
Under räddningsarbetet påträffades en avliden man.
Ytterligaren en person vårdas på Östersunds sjukhus.

Annons

I tv-klippet nedan hör du först väktaren Alf Fastesson, som var en av två väktare på plats under söndagsmorgonen för att se till att ingen obehörig tog sig in i byggnaden på Övre Katrinelundsvägen 31.

Du hör också Daniel Bixo, yttre befäl vid polisen, berätta om hur polisens arbete fortsätter under söndagen och måndagen.

Fastighetsägaren Bjarne Olsson och grannen Märta Magnusson, som kände den avlidne, berättar om sina upplevelser av branden i TV-klippet nedan.

Räddningstjänsten åkte under natten ut för att släcka branden.

Räddningstjänsten ryckte ut med full styrka till adressen på Övre Katrinelundsvägen i stadsdelen Odenslund strax för midnatt på lördagskvällen.

Huset som är två och en halv våning högt hade fattat eld med en utvecklad brand i vindsvåningen.

Fastigheten ligger i ett bostadskvarter vilket medförde att det fanns en spridningsrisk till andra hus.

– Men vi var snabbt på plats och fick tidigt kontroll på branden, sa Sven-Erik Svensson, inre befäl vid räddningstjänsten om larmet.

LÄS OCKSÅ: Man misstänkt för rattfylleri i Åre

Vid 01.30-tiden på söndagsmorgonen var branden i vindsvåningen mer eller mindre släckt.

– I stort sett, så. Det vi håller på med nu är genomsökning. Branden var isolerad till en lägenhet, men där har det brunnit rätt rejält. Det kommer inte att gå att bo där i natt och det är lite röksmitta i de andra lägenheterna, sa Sven-Erik Svensson.

Två personer har förts till sjukhus.

– Det är det jag vet, att två personer är drabbade. Men jag har inga uppgifter om hur det är med dem, sa Sven-Erik Svensson då.

Senare under natten kom det fram att en man i 40-årsåldern hade påträffats avliden under räddningsarbetet. Den andre personen vårdas på Östersunds sjukhus och dennes hälsotillstånd ska enligt uppgifter vara gott efter omständigheterna.

Anhöriga är underättade.

Yttre befälet vid polisen i Östersund, Daniel Bixo, berättade för fastighetsägaren Bjarne Olsson att det från polisens sida är okej att hyresgästerna i de fyra lägenhetern på våning 1 och 2 flyttar in igen.

Polisen har spärrat av platsen och en förundersökning är inledd angående grov mordbrand.

Det yttre befälet vid polisen i Östersund, Daniel Bixo, fäste en klisterlapp med texten avspärrat  på dörren till trappan upp till vindslägenheten.

Senare under dagen hävdes avspärrningarna runt huset, så när som på på kortsidan mot Katrinelundsvägen där det ligger en bråte av utkastat brännbart material från vindslägenheten.

Daniel Bixo fäste en avspärrningslapp även på den avlidnes dörr. Bakom honom fastighetsägaren Bjarne Olsson.

Vad som startade branden är oklart och det lär dröja innan man har hittat orsaken, men en teknisk undersökning kommer att göras under måndagen för att hitta svaret.

Vid klockan 09.30 på söndagsmorgonen berättar polisens förundersökningsledare Mikael Gruvelgård att läget för utredningen är oförändrat. Man har spärrat av runt det eldhärjade huset och kommer under dagen att kalla tekniker till platsen.

Väktarna Alf Fastesson och Björn Rovik från PD Bevakning var på platsen sedan halv tre i natt för att se till att ingen överträdde avspärrningarna.

Fastighetsägaren Bjarne Olsson var tagen. Han kände den avlidne mannen mycket väl.

Vid 11-tiden meddelade polisens yttre befäl Daniel Bixo att det inte kommer ske någon teknisk undersökning av platsen under söndagen utan först under måndagen.

Det är först efter denna är genomförd som polisen kommer att kunna bilda sig en uppfattning om vad som kan ha hänt. Det meddelar jourhavande förundersökningsledare Suss Braunerhielm.

– Vi har inga spekulationer just nu, säger hon.

Rubriceringen grov mordbrand görs enligt Suss Braunerhielm mer eller mindre per automatik när man inte vet vad som ligger bakom.

Väktarna Alf Fastesson och Björn Rovik från PD Bevakning vid brandplatsen.

Märta Magnusson som bor tvärs över gatan, på Norra Torlandsgatan, kände den döde och var en av många som förfärades över dödsbranden.

Fler blåljusnyheter:

Ofredade sin mor via sms – döms till skyddstillsyn

Singelolycka på Vallaleden – personbil krockade med lyktstolpe

Trafikolycka i Odenskog – två bilar i krock

Mer läsning