Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-åring döms till sluten ungdomsvård efter mordförsök i Valla

Efter knivdådet i Valla döms en 17-årig man för försök till mord. Den unga mannen döms till sluten ungdomsvård i ett år och sex månader medan de övriga inblandade frias.

Annons

I dag kom domen mot den 17-åring som knivhögg en annan ung man utanför ICA Vallhalla på Frösön den 14 februari. Han döms för försök till mord och Östersunds Tingsrätt har bestämt att straffet blir sluten ungdomsvård i ett år och sex månader. Den unga mannen döms även att betala 128 300 kronor i skadestånd till den knivhuggna mannen.

I förhör har 17-åringen förnekat gärningen. Han har sagt att han varit på platsen och erkänt att han misshandlat den målsägande med ett metallrör men förnekat knivhuggen.

LÄS OCKSÅ: Hämnd kan ligga bakom knivdådet i Valla

Kort innan knivdådet dömdes den målsägande för att ha misshandlat 17-åringen och hämnd tros ligga bakom dådet. Enligt Östersunds Tingsrätt har brottet planerats och inte skett i hastigt mod. Åtminstone ett av de många knivhuggen ska ha varit livshotande och enligt Östersunds Tingsrätt är det uppenbart att det funnit fara för att den målsägande skulle dö och därför döms 17-åringen till försök till mord.

Ytterligare två unga män åtalades misstänkta för inblandning i knivdådet. En 16-årig pojke åtalades misstänkt för grov misshandel och en 19-åring man för medhjälp till grov misshandel och misshandel.

19-åringen erkänner i förhör att han skjutsat 17-åringen till och från platsen. 16-åringen förnekar att han ens varit där. De båda frias från alla misstankar om inblandning i knivdådet utanför ICA i Valla.

LÄS OCKSÅ: Ragundapappan led inte av allvarlig psykisk störning – kan dömas till fängelse

19-åringen döms till skyddstillsyn för misshandel. Men inte av den målsägande i knivdådet utan ett ex. Enligt domen gjorde den exet slut med 19-åringen men han vägrade förstå att förhållandet var över och slog därför henne. Utöver skyddstillsyn döms 19-åringen att betala 10 400 kronor i skadestånd till exet.

Här kan du se TV-inslaget från den första rättegångsdagen:

LÄS OCKSÅ: Stal leksaksbil – får villkorlig dom och böter

Mer läsning