Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elev döms för våldtäkt mot barn på skoltoalett

En elev på en gymnasieskola i länet har dömts till två månaders fängelse och skyddstillsyn för våldtäkt mot barn samt sexuellt utnyttjande av barn. Det slås fast i en dom som levererades av Östersunds tingsrätt på tisdagsmorgonen.

Annons

Den unge mannen har tidigare åtalats för att ha förgripit sig på två flickor, 13 och 14 år gamla. Ett av övergreppen ska ha skett på en skoltoalett och det andra i en privatbostad.

Han hade även åtalats för övergrepp i rättssak men frias från den punkten. Han anklagades för att ha hotat den ena flickan efter övergreppet, men det kan inte styrkas.

LÄS OCKSÅ: Skolchefen efter dagens dom: "Vi vill fortsätta att ha en öppen skola"

I det ena fallet har den nu dömde mannen uppgett att han inte kände till att flickan endast var 13 år gammal vid tiden för övergreppet. Detta skedde på en skoltoalett. Dock har hon själv sagt att hon berättat för honom att hon var under 15 år, och den dömde mannen har berättat i förhör att han vetat om att hon inte gick på samma gymnasieskola som honom själv. Tingsrätten finner därför att den dömde måste haft skälig anledning att tro att flickan var under 15. De anser det också som uppenbart att flickan var i en utsatt situation då mannen låst in sig med henne på toaletten, och fortsatt övergreppet trots att hon ville sluta. Tingsrätten anser att flickans skador och agerande efter händelsen stödjer hennes berättelse.

I det andra fallet gör tingsrätten bedömningen att det fanns viss ömsesidighet och att flickan var nära femtonårsgränsen och därför bedöms det som sexuellt utnyttjande av barn.

Det finns vissa bryderier vad gäller mannens ålder. Han är inte svensk medborgare och enligt Migrationsverkets åldersbedömning var han 18 år då brotten begicks, men han har själv angett att han endast var 17 år. Enligt tingsrättens resonemang är det mannen som under en asylprocess måste kunna bevisa sin ålder, medan det i brottmål ligger hos åklagaren att kunna bevisa detsamma.

Mannen har till sitt påstående att han var 17 år då brotten begicks kunnat visa utdrag ur sin familjs släktbok från hemlandet. Åklagaren har som bevisning använt sig av Migrationsverkets beslut om ålder, vilket tingsrätten inte finner tillräckligt. Man gör därför bedömningen att mannen var 17 år när övergreppen inträffade.

För en person som nått 21 års ålder hade straffvärdet för gärningarna varit två år och sex månaders fängelse, men detta blir reducerat eftersom mannen inte fyllt 18 vid tidpunkt för brotten. Det så kallade straffmätningsvärdet i det här fallet är därför satt till omkring tio månaders fängelse, men för en person i den aktuella åldern kan ett fängelsestraff ersättas med skyddstillsyn.

Tingsrätten finner att påföljden ska stanna vid skyddstillsyn i förening med två månaders fängelse. Mannen ska även betala skadestånd till de båda målsägandena.

----

Läs mer:

Åklagare yrkar på fängelse för våldtäkt på barn

Man misstänks för våldtäkt på två barn – i dag inleds rättegången

Man åtalas för två fall av våldtäkt mot barn

Ung man åtalas för våldtäkt av minderårig på skoltoalett

Mer läsning

Annons