Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försökte smuggla kokain i keyboard – Högsta domstolen tar inte upp fallet

Polis i Colombia hittade kokain gömt bakom högtalarna i en keyboard på väg till Sverige. Spåren ledde till en man i Sundsvall och en i Östjämtland.

Annons

För nära ett år sedan beslagtog polis i Colombia ett paket på flygplatsen i huvudstaden Bogotá. I paketet hittades drygt två hekto kokain i en keyboard.

Paketet var adresserat till en kvinna i Sundsvall, i stället visade det sig att den verkliga mottagaren var en man som bodde där.

En del av den beslagtagna narkotikan analyserades i Sverige och halten rent kokain uppgick till 62 procent. För kokain anses det som överstiger 45 procent som hög halt.

Mannen från Sundsvall som är i 40-årsåldern häktades misstänkt för försök till grov narkotikasmuggling.

Läs också: Misstänks försökt smuggla kokain

Han ska enligt ett vittne ha lånat ut sin postlåda för att ta emot kokainet som en av hans vänner beställt. Vännen, mannen från Östjämtland som är i 45-årsåldern, har medgett att han gjort beställningen men hävdat att han blivit pressad till det av Sundsvallsbon som annars hotade avslöja att Östjämten varit otrogen mot sin fru.

Tullverket tog telefoner och datorer i beslag under utredningen. I dem fann man bevis för att männen haft omfattande kontakt med varandra i samband med beställningen och då paketet skulle ha kommit till Sverige. Där framkom också att Sundsvallsbon gjort sökningar på google som rörde kokain.

Åklagaren har även kunnat bevisa att mannen från Östjämtland fört över 43 000 kronor till en person i Colombia vid tiden för kokainbeställningen.

Sundsvalls tingsrätt dömde båda männen för försök till grov narkotikasmuggling. Sundsvallsbon dömdes till fängelse i två år och Östjämten till två år och sex månader.

I tingsrätten dömdes båda männen för smugglingsförsöket.

Båda överklagade till hovrätten och ville frias alternativt få sänkta straff. I hovrätten fastställdes tingsrättens dom men två nämndemän var skiljaktiga och ansåg att Sundsvallsbon skulle frias eftersom det inte bevisats att han känt till att det handlade om en leverans kokain.

Männen vände sig då till Högsta domstolen och hoppades få sitt fall prövat men får inte det. I sitt beslut skriver Högsta domstolen att man gått igenom materialet och att det inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.

Läs också: Dramatisk ökning av drogrelaterade dödsfall i länet

Mer läsning

Annons