Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna åtalas för knivmord på 43-årig bekant på Frösön – hade förberett tortyrväska

/
  • Kvinnan häktades av Östersunds tingsrätt den 21 oktober förra året.
  • Kvinnan hade med sig en väska hem till 43-åringen med bland annat tre knivar i. Foto från polisens förundersökning.
  • Kvinnan hade med sig en väska hem till 43-åringen med bland annat en rörtång i. Foto från polisens förundersökning.
  • Kvinnan hade med sig en väska hem till 43-åringen med bland annat olika tabletter i. Foto från polisens förundersökning.

I mitten av oktober greps en kvinna på Frösön sedan en man hittats knivdödad i sin lägenhet. På måndagen åtalades hon för mord vid Östersunds tingsrätt. Enligt hennes advokat kände sig kvinnan sviken och packade därför en väska med olika verktyg som hon skulle tortera mannen med för att sedan döda honom.

Annons

Enligt åklagare Emil Westlin var det kvinnan själv som larmade polisen sedan hon dödat den 43-årige mannen med en kökskniv i hans lägenhet på Frösön den 17 oktober. Hon ska ha huggit eller stuckit mannen i bröstet, ryggen och armen upprepade gånger. Kvinnan som hunnit fylla 35 år i häktet greps samma kväll och häktades några dagar senare på sannolika skäl misstänkt för mord. Åklagarens bild av upprinnelsen till mordet är att kvinnan och mannen hade någon typ av kärleksrelation till varandra där kvinnan kände sig utnyttjad.

– Det gäller framför allt att den här mannen hade lovat att lösa lån kring 250 000 kronor som hon hade, sen visade det sig att han inte hade några pengar, säger Emil Westlin.

Enligt kvinnans advokat, Andreas Victor, hade kvinnan mått psykiskt dåligt och haft ekonomiska problem tiden före dådet. Andreas Victor berättar att en idé växte fram inom henne som gick ut på att hon skulle döda 43-åringen eftersom hon kände sig sviken av honom.

Den aktuella dagen hade hon packat en väska med vissa redskap och sömnmedel som hon tänkte använda på 43-åringen. Enligt Andreas Victor rörde det sig bland annat om att hon skulle rycka ut mannens tänder med en tång.

– Hon har ju berättat om det i förhör, men det är ganska orealistisk att tro att hon skulle kunna genomföra det, säger han.

Enligt åklagare Emil Westlin använde kvinnan aldrig några verktyg som hon hade med sig, däremot ska hon ha gett mannen sömnmedel. Kvinnans advokat Andreas Victor säger att 35-åringen och 43-åringen hade en diskussion som slutade med att mannen ville lämna sin lägenhet. För att hindra honom ska kvinnan då ha greppat efter en kökskniv för att skrämma honom.

Enligt Andreas Victor ska hon ha blivit illa skadad i sin högerhand när 43-åringen försökte avväpna henne. Hon ska då ha tagit kniven i sin vänstra hand och huggit honom i ryggen.

– Hon minns bara ett hugg, säger han.

– Även om hon hade tankar på att döda honom i lägenheten när hon kom dit så var det inget hon fullföljde. Att hon sen kom att döda honom hängde samman med kampen om kniven som hon bara hade tänkt hota honom med, säger Andreas Victor.

Kvinnan ska sen ha ringt sin pojkvän och visat upp kroppen via Facetime samt berättat vad som hänt innan hon själv larmade SOS. Kvinnan greps av polisen i 43-åringens lägenhet.

Enligt åtalet har kvinnan gjort sig skyldig till mord, hur ställer sig din klient till det?

– Hur det här ska rubriceras, mord, dråp eller grovt vållande till annans död blir en pläderingsfråga. Man kan ha juridiskt uppsåt även om man inte har direkt uppsåt att döda någon, det kan ju röra sig om likgiltighetsuppsåt, säger Andreas Victor.

Rör det sig om det enligt dig?

– Det är lite problematiskt att det är sju hugg, det kan hon inte själv förklara, säger han.

Kvinnan har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning men hon ansågs inte lida av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet. Andreas Victor säger att det kanske inte var helt lyckat att undersökningen gjordes innan förundersökningen var färdig.

– De har ju inte fått hela hennes berättelse och hon har inte kunnat iakttas med andra patienter eftersom hon hade restriktioner när undersökningen gjordes, säger han.

Andreas Victor flaggar för att han kan begära en omprövning av undersökningen.

Åklagare Emil Westlin har aldrig utrett något liknande fall tidigare.

– Nej det har jag absolut inte gjort och jag känner inte till något liknande fall, säger han.

Se också:

Åklagaren om misstänkta Frösömordet: Det var den misstänkta själv som larmade (2015-11-17)

34-årig kvinna häktad – erkände att hon dödade man på Frösön (2015-10-21)

Grannen Bertil om dödade 43-åringen: "Han spred glädje" (2015-10-21)

Misstänkt mord på Frösön – kvinna anhållen (2015-10-18)

Mer läsning