Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man frias från våldtäktsdom trots att mycket talar för att kvinnan tvingats till sex

Tingsrätten dömde mannen till ett års fängelse för våldtäkt. Men ord stod mot ord och när domen överklagades till hovrätten friades mannen. Högsta domstolen går på samma linje och friar mannen trots kvinnans trovärdiga berättelse.

Annons

Att kvinnans berättelse är trovärdigare räcker inte som bevis för att en våldtäkt ägt rum.

Medan Tingsrätten fällde valde både hovrätten och högsta domstolen att fria. Det finns enligt de senare inte tillräckligt med bevis för att mannen ska ha våldtagit kvinnan.

LÄS OCKSÅ: 18-åring man döms till fängelse för våldtäkt

Han dömdes i mars för en våldtäkt som ska ha skett i Strömsunds kommun i början av året. Mannen som är i 20-årsåldern dömdes till ett års fängelse samt att betala över 117 000 kronor i skaestånd till kvinnan.

Men den fällande domen överklagades och i september friades mannen av hovrätten. Enligt hovrätten var det inte ställt utom rimliga tvivel att mannen begått brottet. Kvinnans berättelse bedömdes som trovärdig och mycket talade för att mannen tvingat henne till sex men det fanns enligt hovrätten en del oklarheter kring händelseförloppet. Att kvinnans berättelse var trovärdigare än mannens bedömdes inte som tillräckligt bevis för fällande dom.

LÄS OCKSÅ: Kvinnan bedöms som trovärdig – ändå frias mannen från våldtäktsdom

Hovrättens dom överklagades till högsta domstolen. Även där frias mannen då högsta domstolen valt att inte ompröva ärendet utan fastslår hovrättens dom.

Mer läsning

Annons