Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkte dubbelmördaren i Hälsingland kan vara allvarligt psykiskt sjuk: "Inte överraskande"

20-åringen som sitter häktad misstänkt för att ha mördat två personer i Hälsingland kan lida av en allvarlig psykisk störning. Det visar paragraf 7-utredningen som genomförts.

Annons

Den första mindre psykiatriska utredningen som gjorts, en så kallad §7-utredning, är nu färdigställd.

Den visar att den misstänkte dubbelmördaren kan ha lidit av en psykisk störning, både vid gärningstillfället och vid själva undersökningen.

Den 20-åring som misstänks för dubbelmordet i Hälsingland innan juldagarna kan lida av en psykisk störning, visar en utredning.

Det föreligger även skäl för en framtida rättspsykiatrisk undersökning, enligt rättsmedicinalverket. I framtiden kommer det troligtvis att bli tal om större sådan, menar åklagare Christer Sammens.

Han påpekar att paragraf 7-utredningen bara ger en första överblick.

– Det är inget överraskande att man kommer fram till det här. Men det här är en preliminär undersökning. Om den blir åtal är tanken att det i så fall följs upp med en stor psykiatrisk utredning. Då får man ett mer definitivt besked, säger Christer Sammens.

Försvarsadvokat Jan Nyman nåddes under tisdagsförmiddagen av uppgifterna, men har ännu inte fått ta del av utredningen i sin helhet.

– Jag tänker inte kommentera förrän jag sett materialet, säger försvarsadvokaten.

Sedan en tid tillbaka inväntar åklagaren en del tekniska uppgifter, som kan komma att binda den misstänkte till dådet. Fortfarande har inga klara besked gällande DNA-tester eller obduktionsresultat kommit, men Christer Sammens känner sig säker på de uppgifter som redan nu finns.

– Det känns tryggt rent utredningsmässigt i möjligheterna att få en fällande dom mot 20-åringen. De bevis som finns pekar entydigt mot honom, säger Christer Sammens.

Huvudfrågan just nu rör fortfarande eventuell motivbild, berättar han vidare. Polisen kan vara en orsak till dådet på spåret.

– Den biten fyller en hel del tid. Men mer än så vill jag inte kommentera just nu, säger Christer Sammens.

Läs allt om Råbodådet på Helahalsingland.se.

Mer läsning

Annons