Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omfattande sexhandel i Norrland – kartläggning visar på stort behov av stöd

I första hand är det flickor och kvinnor som utnyttjas men även pojkar och unga män drabbas. Sexhandeln är omfattande i Norrland. Det visar en kartläggning som länsstyrelserna i de fyra nordligaste länen genomfört under 2016.

Annons

Läs också: Svårt att kartlägga sexhandeln

Under kartläggningen har länsstyrelserna kollat på internetannonser för sex mot ersättning men också intervjuat aktörer som i sitt arbete kommer i kontakt med personer som har erfarenhet av att sälja sexuella tjänster.

Kartläggningen har bland annat visat att det finns ett stort behov av att kunna erbjuda stöd till dem som sålt eller säljer sexuella tjänster.

Läs också: Tog på kvinnas bröst – riskerar skadestånd på 10 000 kronor

Den 1 december offentliggörs kartläggningen i samband med en temadag i Luleå som är den första av fyra temadagar under rubriken Sex mot ersättning – fokus efterfrågas. Temadagarna är en del av en rikstäckande kampanj, som lanserades i oktober, med syftet att förhindra köp av sexuella tjänster samt som ska ge potentiella och aktiva sexköpare stöd att förändra sitt beteende.

Kampanjen genomförs på uppdrag av regeringen och i samarbete med länsstyrelser, ideella organisationer och myndigheter som arbetar mot prostitution och människohandel.

Läs också: En gripen för sexuellt ofredande utanför restaurang i centrala Östersund

Mer läsning

Annons