Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar djurplågeridom till Högsta domstolen

Mannen och kvinnan dömdes för djurplågeri i hovrätten. Nu överklagar de till Högsta domstolen.

Annons

Ärendet handlar om avlivning av en hundvalp för drygt ett och ett halvt år sedan. En djurskyddsinspektör var närvarande när mannen med hagelbössa skulle avliva hundvalpen. Skottet var missriktat och djurskyddsinspektören uppmanade mannen att skjuta ett skott till eftersom valpen inte dog omedelbart. Men mannen vägrade.

Djurskyddsinspektören filmade valpen i en minut och 20 sekunder och filmen har granskats av länsveterinären, som anser att hunden gör andningsrörelser under hela filmen.

Mannen och kvinnan friades av Östersunds tingsrätt, men domen överklagades till hovrätten, som anser att hundvalpen utsatts för grovt lidande. Hovrätten anser inte att något talar för att mannen och kvinnan hade för avsikt att orsaka hunden lidande i samband med avlivningen. Däremot har de varit grovt oaktsamma och därför dömdes de för djurplågeri till dagsböter på 4 000 kronor var.

Mannen och kvinnan anser inte att hunden utsatts för grovt lidande och de menar att domen är helt felaktig. Nu överklagar de till Högsta domstolen.

Mer läsning

Annons