Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson Invest Skog åtalas för brott mot skogsvårdslagen – kan få betala hundratusentals kronor i skadestånd

Persson Invest Skog, som förvaltar lokala tungviktskoncernen Persson Invests skogsärenden, har åtalats för brott mot skogsvårdslagen. Om de fälls kan de behöva betala 273 000 kronor i skadestånd till staten.

Annons

Enligt åtalet ska företaget ha avverkat sammanlagt fem hektar skog på en av deras fastigheter i Skärvången i Krokoms kommun utan att först ha lämnat in en anmälan om detta till Skogsstyrelsen. Detta gjorde man för att kunna bygga en skogsbilväg på platsen. Arbetet med den 890 meter långa skogsbilvägen påbörjades också utan att man anmält detta. Vägen ska väsentligt ha ändrat naturmiljön i området.

För förseelserna kan Persson Invest och Persson Invest Skog behöva betala totalt 273 000 kronor i skadestånd till staten.

Händelserna ska ha inträffat mellan december 2013 och juli 2014.

Henrik Mårtensson är skogschef på Persson Invest Skog. Han medger att man från företagets sida varit oaktsamma när de skickade iväg anmälan till Skogsstyrelsen, vilket han menar att de gjorde. Någonstans måste det dock ha gått fel, då anmälan inte verkar ha gått fram. Vanligtvis brukar de på företaget få en kvittens från Skogsstyrelsen när anmälan kommit in, men enligt Henrik Mårtensson måste man denna gång ha missat att någon sådan inte kommit. Däri ligger deras oaktsamhet, menar han.

– Vi motsätter oss inte att vi har gjort fel, säger Henrik Mårtensson.

Företaget började jobba efter vanliga rutiner och byggde klart vägen. Men i somras, två år efter att avverkningen skett, kom så en polisanmälan. I samband med denna har polisen velat veta hur Persson Invest ställer sig till åläggandet av företagsbot och värdeförverkande. I ett skriftligt svar undertecknat av både Henrik Mårtensson och Bob Persson, styrelseordförande på Persson Invest, säger man att man accepterar företagsböterna om 28 000 kronor respektive 25 000 kronor. Däremot motsätter man sig värdeförverkandet, som de beskriver som "uppenbart obilligt", då man anser att man inte med avsikt försökt kringgå bestämmelserna. Eftersom de är en stor aktör inom skogsbranschen skulle de ha för mycket att förlora på ett avsiktligt lagbrott och de menar därför att "händelsen måste ses som olycklig engångsföreteelse".

Mer ingående än så vill inte Persson Invest Skog kommentera åtalet utan man väljer att invänta vad åklagaren kommer fram till.

----

Läs mer:

Persson Invest skogsinnehav värt 300 miljoner kronor mer efter ny inventering

Ledare: Naturvårdsverkets statistik över svenska utsläpp (som Skogsstyrelsens tjänstemän uppenbarligen inte har läst)

Ledare: Avverkning är inte miljöförstöring

Mer läsning

Annons