Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragundapappan döms till tio års fängelse

Den pappa i Ragunda kommun som varit misstänkt för att ha kastat sitt barn nedför en kraftverksdamm har nu dömts till tio års fängelse.

Annons

Brotten som mannen döms för är försök till mord, grov misshandel samt grovt olaga hot. Det har tidigare varit tal om huruvida mannen försökt döda barnet eller om han tappat det.

Tingsrätten gör dock bedömningen att pappan med avsikt släppt barnet cirka femton meter nedför kraftverksdammen. Trots att det är svårt att hitta något rationellt motiv till varför pappan skulle ha velat döda barnet vittnar hans handlingar om att det var det han ville göra, anser tingsrätten.

Se bilderna när rätten besökte kraftverksdammen

Man lyfter fram det faktum att han tagit barnet med våld från mamman, gått en lång väg, ignorerat rop på stopp samt klättrat upp med barnet på staketet. Pappans avsikt måste därför ha varit att döda barnet, enligt tingsrätten.

Vidare döms mannen alltså även för grov misshandel på barnets mamma när hon försökte ta tillbaka barnet från honom. Det är bland annat på grund av den situation som mamman befann sig i som misshandeln anses vara grov. Han ska även ha hotat henne vilket han också döms för.

Utöver fängelsestraffet ska mannen betala skadestånd både till barnet och till mamman.

Som vi tidigare berättat fick barnet allvarliga skador av fallet, bland annat flera frakturer och blödningar i hjärnan. Men enligt mamman återhämtade barnet sig bättre än väntat och kunde lämna sjukhuset efter knappt en månad. Barnet gör försök att krypa och gå berättade mamman för rätten.

----

Läs mer:

Ragundapappan led inte av allvarlig psykisk störning – kan dömas till fängelse (för Plus-kunder)

Ragundafallet: Åklagaren tog med rätten till kraftverket för att visa att pappan hade tid att besinna sig (för Plus-kunder)

Pappa inför rätta för att ha kastat sitt barn utför kraftverksdamm – mamman berättade om paniken

Poliser grät i rätten när de vittnade om skadat barn vid kraftverk (för Plus-kunder)

Mer läsning

Annons