Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frivilliga flygkåren söker efter saknade kvinnan i Föllinge

När sökandet efter den försvunna kvinnan i Föllinge går in på sitt andra dygn spanar piloter från Frivilliga flygkåren oförtrutet från luften.
– Vi kan söka av enorma områden snabbt, säger gruppchefen Pär Byenfeldt.

Annons

Pär Byenfeldt gör i ordning den Piper Cherokee som Frivilliga flygkåren använt i spaningarna efter den saknade kvinnan i Föllinge.

Strax före klockan 12 på lördagsförmiddagen gav sig piloten Pär Byenfeldt iväg från Optands flygfält i en Piper Cherokee för att hjälpa till i sökandet efter den försvunna äldre kvinnan i Föllinge.

Tillsammans med en kollega i cockpit spanade han av vägar, skogsbilvägar, fäbodar och vattendrag öster om samhället från 150 meters höjd.

– Fördelen med ett flygplan är att vi kan beta av stora områden och ligga uppe i luften länge, berättar Pär Byenfeldt.

Läs även: Kvinnan i Föllinge fortsatt saknad – förtvivlat läge för polisen

Han är gruppchef för Hemvärnsflyget som deltar i sökandet och mobiliserade snabbt sina styrkor när larmet kom om den saknade kvinnan.

– Jag förstod direkt att det var fara och färde. Den här typen av operationer är väldigt tidskritiska, särskilt nu när nätterna är kalla.

Det första flygpasset över det aktuella spaningsområdet tog Pär Byenfeldt själv. Trots dåligt väder med kraftig vind, regnskurar och molnbyar var spaningsturen hanterbar.

– Man måste vara skärpt, det går inte att sitta och slöflyga. Vi var uppe i 3,5 timmar och min spanare matade mig med russin för att hålla mig pigg.

Under dygnets ljusa timmar, sedan sökinsatsen drogs igång, har Frivilliga flygkåren kontinuerligt haft ett flygplan i luften ovanför Föllinge.

– Vi söker så länge vi har order från insatsledningen, säger Pär Byenfeldt.

Läs även: Polis, hemvärn, fjällräddare och helikopter fortsätter söka efter försvunna kvinnan

Från Frivilliga flygkårens spaningsplan skickas kontinuerligt spaningsbilder som gruppchefen Pär Byenfeldt analyserar.

Mer läsning

Annons