Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient inom Bräckes hemtjänst fick inte HLR i väntan på ambulans – dog på plats

En patient inom hemtjänsten i Bräcke kommun fick andningsbesvär mitt i natten. Under ambulansens framkörningstid på en halvtimme påbörjades ingen hjärt-lungräddning (HLR) av hemtjänstens nattpatrull. Patienten förklarades död efter en kvarts försök till HLR av ambulanspersonalen. HLR påbörjades senare än nödvändigt.

Annons

Läs mer: Brand i industrilokal – vägar vid platsen delvis avstängda

Klockan 01.12 en natt i mitten av oktober förra året kom ett SOS alarm om att en patient inom hemtjänsten i Bräcke kommun hade "kaffesumpkräkningar, bubblig andning och andningsbesvär sedan 30 minuter".

Framkörningstiden för ambulansen var knappt en halvtimme, och under den tiden fick varken SOS eller ambulansen fått någon ytterligare information om patientens tillstånd.

När ambulansen anlände fanns nattpatrull inom kommunens hemtjänst och patientens fru på plats. Patienten andades inte och hade ingen puls.

"Jag ifrågasätter varför HLR ej påbörjats och frågar om vi skall börja, får svar av frun att det tycker hon", skriver ambulanspersonalen i sin avvikelserapport.

Ambulanspersonalen gör HLR i 15 minuter innan de avbryter på grund av utebliven effekt och ofria luftvägar. Vid det laget har andningsbesvären pågått i minst en timme och en kvart.

"Vi beklagar sorgen till patientens fru och kontaktar beredskapsläkaren om konstaterande av dödsfall", skriver ambulanspersonalen.

Läs mer: Körfält stängdes av – plogbil körde in i viadukt

I sin avvikelserapport uppskattar ambulanspersonalen tiden mellan hjärtstopp och det att HLR påbörjades av dem till cirka tio minuter. Under tiden hade behandling kunnat ges.

Ambulanspersonalens förslag på åtgärd är att se över kompetens hos nattpatrull inom kommunens hemtjänst och utbilda om HLR.

"Personen hade inga läkarbeslut om att HLR inte skulle ges varför problemet blir varför vårdpersonal på plats inte påbörjade insatser tills ambulans anlände", skriver regionens enhetschef för ambulans i rapporten.

Medicinskt ansvarig sköterska i Bräcke kommun har svarat efter att det problematiska i ärendet påpekats av ambulanspersonal.

"Åtgärd i kommunen blir (att) klargöra fråga om HLR eller inte med läkare samt arbeta med förbättringar kring brytpunktsamtal, dokumentation känd till personal, utbildning HLR (och att) aktualisera rutiner angående kontaktvägar för kommunens personal", skriver medicinskt ansvarig sköterska.

Läs mer: Superkyla kommer till Jämtland – så blir vädret hos dig

Plus: Se upp med kyleffekten: Så mycket kallare känns det när det blåser

Mer läsning

Annons