Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenprover togs dagen efter jätteläckan i Östersund – i morgon kommer svaret

Under söndagsförmiddagen togs vattenprover för att utröna kvaliteten på dricksvattnen i stadsdelarna Söder och Odenslund. Under måndagen kommer svaret.

Annons

– Det är enligt vår rutin, säger Jenny Haapala.

Hon är teamledare för kvalitet och miljö inom Östersund Vatten.

Jenny Haapala från Vatten Östersund tog prov på dricksvattnet i en brandpost på Furutorpsgatan nära korsningen med Bangårdsgatan.

Analyserna av vattenproverna görs av Hjortens laboratorium i Östersund och beräknas vara klara under måndagen.

Dricksvattnet ska vara färdiganalyserat under måndagen.

Förhoppningen är att kommunen ska slippa backa från uttalandet på hemsidan om att det är fritt fram att dricka vattnet. I texten som lades ut vid 10-tiden på söndagen står så här:

”Har man haft ett driftstopp i vattenledningssystemet kan det vatten som man får hemma i sin kran vara missfärgat. Det är riskfritt att dricka, men kan se oaptitligt ut. Om man har missfärgat vatten rekommenderar vi att man spolar vatten i kranen, tills det blir genomskinligt och klart igen. Det kan ta till 5-10 minuter”.

Arbetsledaren Sven-Ove Strömqvist, som hade beredskap i helgen, konstaterar att de vattenreservoarer som delvis tömdes på vatten under arbetet med jätteläckan hade återfyllts redan under söndagsmorgonen.

Det är inte längre aktuellt att vara extra sparsam med vattnet.

– Våra vattenreservoarer i Björkbacka, Eriksberg, Rosenhill på Frösön med flera återgick till normala nivåer redan tidigt på söndagsmorgonen, säger Sven-Ove Strömqvist som var den arbetsledare som i helgen hade beredskap på det kommunla rörnätet.

Under den senare delen av lördagskvällen jobbade anställda vid Vatten Östersund med att länspumpa, hitta och åtgärda rörbrottet mellan gamla vattenverket och Inlandsbanans lokstallar.

Det var vid 20.30-tiden på lördagskvällen som de första samtalen kom till SOS, Östersunds kommuns journummer, och till massmedia om att det knappt rann ur vattenkranarna.

Ulla Nilsson på Brunflovägen var en av dem som drabbades.

– Det kom väldigt, väldigt lite vatten, berättade Ulla Nilsson som bor på i en bostadsrättslägenhet på Brunflovägen.

Det var i Minnegärdet mellan det gamla vattenverket, som byggts om till värmeverk, och lokstallarna som det bildats en vattenbassäng med ungefär 15 meters längd, 5 meters bredd och mellan 2 och 3 meters djup.

Den torrlagda gropen visar rörbrottet - och den tillfälliga omledningen av vattnet.

Ett tiotal anställda från Vatten Östersund jobbade intensivt under kvällen för att länspumpa vattenhålet och komma ned till de stora vattenledningsrören.

Vid 23-tiden blottlades den rörbit av gjutjärn med 30 centimeters diameter som lossnat och där vattnet hade strömmat ut.

Den rörbit av gjutjärn med en diameter på 30 centimeter som lossnade från en avstängningsventil och som orsakade jätteläckan.

Men vattnet välde inte ut under så lång tid. För vattenverket ungefär 100 meter från jätteläckan stängde av all vattenutförsel, och alla vattenledningar runt den tillfälliga bassängen stängdes av.

I och med det fick alla drabbade på Söder och i Odenslund tillbaka vattenflödet, med mer eller mindre full kraft, när vattnet från de högt belägna reservoarna rann nedåt.

Bland andra fick Ulla Nilsson igen vattnet strax före klockan 21.30.

Den tillfälliga omledningen av det kommunala vattnet ska under måndagen ersättas av en permanent rördragning.

Den tillfälliga omledningen av vattnet som gjordes på lördagskvällen kommer under måndagen att ersättas med en varaktig lösning.

Den vattenledning som gick sönder och andra ledningar har flyttats ett 20-tal meter, från den plats där det gjuts tunga betongfundament till den viadukt som ska leda trafik över järnvägen till och från Frösö Strand.

Det är ett sådant här fundament till viadukten som är skälet till att de grova vattenledningsrören omedelbart ovanför järnvägen flyttades ett 20-tal meter - och också det rör som släppte och orsakade vattenläckan.

Läs mer:

Stor vattenläcka i Östersund - slog mot boende på Söder och i Odenslund

”Det är riskfritt att dricka - men kan se oaptitligt ut”

Chatten med läsaren om hur de drabbats av vattenläckan

Mer läsning

Annons