Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peab stämmer Östersunds kommun för bygget av arenan – kräver mer än 13 miljoner kronor

Snart är det tre år sedan Östersunds Arena invigdes och hockeyn och gymnastiken fick en ny påkostad hall efter flera år av debatt och diskussion. Men debatten är inte slut för nu stämmer Peab kommunen för utebliven betalning.

Annons

Bygget pågår i det som ska bli Östersund Arena. Arkivbild från april 2015.

Enligt uppgift ville ingen av parterna hamna i domstol men där är de nu.

Peab har lämnat in en stämningsansökan mot beställaren, Östersunds kommun, för utebliven betalning på 13 440 091 kronor.

Totalt hade arenabygget en budget på 260 miljoner kronor och för att inte överskrida den summan fanns en punkt i avtalet som parterna har stridit om sedan arenan blev klar. Om Peab lyckades hålla byggkostnaderna nere under en viss nivå skulle 30 procent av denna kostnad tillfalla Peab.

Det är denna punkt i avtalet som Peab anser att de inte har fått betalt för. Den är för Peab värd drygt 13 miljoner kronor.

”Kommunen har genom sitt ombud uppvisat en total ovilja att lösa uppkomna oenigheter och att följa parternas avtal”, skriver Peabs juridiska ombud i stämningsansökan.

I mars i år försökte Östersunds kommun ensidigt riva upp de avtal som reglerade den extra bonusen till Peab, menar bolaget i sin stämningsansökan. Att punkten i avtalet har lett till konflikt är tydligt men också att det var först när kommunens tjänsteman Bertil Åsén slutade jobba med ishallsprojektet som den goda andan mellan parterna upphörde. Allt enligt stämningsansökan.

Kommunen har kontrat med en lista på 140 fel. Dessa fel går under namnet ”Bosses lista” efter kommunens byggledare Bo Jonsson. Peab avfärdar i sin stämningsansökan punkt efter punkt på denna lista och hänvisar till exempel i ett fall till att något hänglås på kyl och frys inte var beställt i avtalet och ändå tas det upp som fel att hänglås saknas.

”Påstådda fel i Bosses lista framstår som ytterst oseriösa”, skriver Peabs juridiska ombud.

I våras bestred Östersunds kommun Peabs faktura och nu har parternas tvist alltså hamnat i domstol för avgörande.

Kommunen å sin sida menade i våras att de hade en annan uppfattning om hur stor besparingen hade varit under byggtiden.

Kommunens ombud vill ännu inte kommentera stämningen och Peabs pressekreterare Kajsa Jacobsson säger:

– Kommunen är vår beställare. Det här är ingen situation som vi önskar ska uppkomma”.

Mer läsning

Annons