Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisförbundet i Jämtland om avhoppen: ”Förlorar både kunskap och erfarenhet”

/
  • Sven-Erik Svensson, ordförande i Jämtlands polisförbund.

Allt fler lämnar polisen efter missnöje med lönen och pressade arbetsförhållanden. Under 2015 slutade 832 poliser jämfört med 678 året innan, skriver Dagens Nyheter. I Jämtland är det många äldre poliser som slutar när de inte får den delpension som de önskat, säger Sven-Erik Svensson, ordförande i Jämtlands polisförbund.

Annons

Hittills i år har uppsägningarna fortsatt i samma takt som förra året och 144 personer lämnade polisen under januari och februari. Samtidigt utbildas färre poliser vilket ger ett stort nettotapp.

Enligt Sven-Erik Svensson är det flera poliser i Jämtland som är mellan 60 och 65 som velat gå ner till halvtid och ta ut delpension. Men när de nekats detta har de i stället valt att sluta.

– Det gör att man förlorar både kunskap och erfarenhet som man skulle haft nytta av, säger han till ÖP.

Som ordförande i Jämtlands polisförbund pratar Sven-Erik Svensson frekvent med medlemmarna och hans uppfattning är att många funderar på att byta jobb.

– Det är ett 20-tal som söker andra jobb just nu, för några år sedan var det bara en eller två, säger han.

Varför är det fler som söker sig bort nu?

– Jag tror att det beror mycket på omorganisationen, man vet inte vilken tjänst man hamnar på. Men det beror också på löneläget. Det erbjuds högre löner på andra statliga myndigheter i länet, säger Sven-Erik Svensson och syftar på Försäkringskassan och Migrationsverket.

– Det kanske även är bättre villkor och arbetstider, man kommer bort från skiftjobb och arbete på veckosluten för att i stället arbeta måndagar till fredagar vilket är bättre för kropp och hälsa, säger han.

Sven-Erik Svensson ser flera problem med det tapp som nu sker.

– Vi har ju hela tiden varnat för det här till regionen och HR-avdelningen om att det kommer att bli så här, men man har från början sagt att det är bra med rörlighet, säger han.

– Men det blir ingen rörlighet, det försvinner poliser och vi får inga nya. Det blir en oerhörd dränering på kompetens, säger Sven-Erik Svensson.

I Sverige i stort har majoriteten av de som slutat gått efter det att de fyllt 60 år. Men den största förändringen är annars ökade avhopp bland poliser under 40 år. 121 anställda yngre än 40 år sade upp sig 2015 jämfört med 33 personer 2010.

– Vi ser allvarligt på alla siffror och håller koll på utvecklingen månad för månad, säger personaldirektör Kajsa Möller till DN.

– Men än är det ingen panik och vi är inte där att vi inte klarar vårt uppdrag. Personalomsättningen är också väsentligt lägre än inom andra myndigheter, säger Möller.

Se också: Poliser tror själva inte på Region Nord – här är deras krav på regeringen

Mer läsning

Annons