Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så var natten på Östersunds gator

/
  • Mustafa Afghan, Nils-Ivar Odelberg, Anders Jonasson, Lars Roos, Fredrik Falkensjö, Emma Arnesson och Samira Musa nattvandrar i Östersund med anledning av senaste tidens våldsbrott och ofredanden mot kvinnor.

ÖP träffade poliser, nattvandrare och vanligt folk i centrala Östersund natten mot lördagen. Hör dem berätta om sin kväll i TV-inslaget ovan.

Annons

Efter senaste tidens våldsbrott och ofredanden mot kvinnor i Östersund var det fler poliser och nattvandrare ute på gatorna än en vanlig helg. Trots detta anmälde en kvinna att tre främmande män drog i hennes kläder och ville att hon skulle följa med dem natten mot söndagen.

Händelsen inträffade vid 01.15-tiden på Prästgatan i centrala Östersund. En kvinna ska då ha stött samman med tre okända män, som därefter börjat dra i hennes kläder och velat att hon skulle följa med dem.

Kvinnan lyckades emellertid slita sig loss från männen och ta sig hem till sin bostad, varifrån hon kunde larma polisen. Polisen rubricerar det misstänkta brottet som ofredande alternativt förargelse. Huruvida händelsen kan sättas i samband med den senaste tidens överfall mot kvinnor i centrala Östersund kan polisen inte uttala sig om i nuläget.

– Jag kan inte utesluta det. Men målsäganden var så pass uppskärrad att vi inte kunnat ha ett riktigt förhör, vi ska försöka ta omtag med henne här framöver, säger Bengt Stadin, vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen.

På söndagen fanns det fortfarande inga misstänkta. I torsdags fick polisen in ytterligare tre anmälningar från kvinnor som uppgett att de blivit ofredade. Det ska ha skett för flera veckor sedan. I ett av fallen greps en man som är misstänkt för ofredande. Sedan tidigare har fem kvinnor inom kort tid anmält ofredande, tre kvinnor att de har blivit misshandlade och en kvinna att hon utsatts för ett våldtäktsförsök. Dessutom anmälde en kvinna i fredags att hon blivit misshandlad av ett killgäng utanför Mittpunkten.

Polisen analyserar och utreder flera av fallen i samband med varandra. Men det är högst oklart huruvida händelserna hänger ihop då tillvägagångssätten, brottsplatserna och signalementen skiljer sig åt i flera av fallen.

När ÖP rörde sig i centrala Östersund natten mot söndagen var det gott om nattvandrare i röda jackor, personal från Röda Korset, nattvandrare i civila kläder och fler poliser än vanligt.

– I går kväll var det mycket att de tjejer och flickor vi mötte var väldigt otrygga och ville att vi skulle följa med om de stod och väntade på pappa, mamma eller pojkvännen som skulle komma och hämta dem så ville de att vi skulle vara kvar tills de kom, de ville inte vara ensamma, säger Nils-Ivar Odelberg, kontaktperson för Nattvandrarna som i helgen fått hjälp av både Hej Främling och Östersunds FK.

Han var väldigt nöjd med att se så många nattvandrare ute på gatorna. Hans förhoppning är nu att fler nattvandrare ansluter sig även kommande helger.

– Det känns jätteviktigt att visa närvaro, det är lite av en motdemonstration till kvinnovåldet som har varit i Östersund på senare tid. Det känns jätteviktigt för oss att visa att vi finns och vill skapa trygghet, säger Emma Arnesson från Hej Främling.

För en vecka sedan höll polisen i Östersund en uppmärksammad presskonferens med anledning av den senaste tidens fall av våld och ofredande mot unga kvinnor i centrala Östersund. Polisen rekommenderade speciellt kvinnor att inte röra sig ute ensamma på natten.

Amanda Hägne har inte känt sig otrygg i Östersund tidigare men nu när hon har hört om senaste tidens händelser känner hon sig inte lika trygg längre. Hon slog följe med några nattvandrare på Prästgatan när hon var på väg hem efter midnatt.

– Jag tycker det är jättebra, man känner sig mer säker än man skulle gjort utan dem, säger hon.

Fler händelser i helgen: Man misshandlade och hotade sin partner

Man rånad och svårt misshandlad av tre män – fick liggande ta emot sparkar och slag

Se också:

Restaurangpersonal fick överfallslarm – uppmanar fler att ta efter

Häktad man pekades ut i fotokonfrontation

-------

Här sker det flest våldsbrott i Östersund – se kartan över de farligaste platserna

Mer läsning