Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samordnaren mot extremism efterlyser mer koll: ”Vad är det som händer ute i våra kommuner där folk bor”

På torsdagen besökte Hillevi Engström, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, Östersund. Tillsammans med experter på islamistiska rörelser och vit-maktrörelser hölls en heldag med politiker och kommunanställda från länet.

Annons

För ett år sedan hölls den första konferensen i länet på temat våldsbejakande extremism. Torsdagens möte var en uppföljning.

– Vi ska se hur långt de har kommit, hur situationen är här i Jämtland och vad vi från nationella samordnaren kan bidra med, säger Hillevi Engström.

Kommunanställda, politiker och poliser fick lyssna på experter som berättade om vit-maktrörelsen och den islamistiska miljön. Hur det ser ut i Sverige och i världen.

– Det är en kunskapskonferens där vi utbyter erfarenheter med varandra för att se vad vi behöver göra mer av.

Vad behöver vi göra mer av i Jämtland?

– Framförallt tror jag att vi måste ha mer koll, vad är det som händer ute i våra kommuner där människor bor?

– Det kan inte kommunen göra själv utan då måste vi samarbeta med alla aktörer som finns, det kan handla om räddningstjänsten, parkeringsbolag, bostadsbolag, ideella föreningar, företag. Att vi sprider kunskap så att man kan lägga ett pussel och se vilka utmaningar har vi i vår region eller där vi bor och verkar. När man vet det då kan man också vidta åtgärder, säger Hillevi Engström.

Jonathan Leman på stiftelsen Expo är expert på vit-maktmiljön.

– Jämtlands län har varit ganska förskonade från det här fram till de senaste åren. Det är inte någon av de delarna i landet där det är en dramatisk aktivitetsnivå.

Men det finns aktiva nazister i länet, som bland annat visat sin närvaro genom att sprida propaganda och spärra av Östersunds-Postens redaktion med plastband. Något som ÖP tidigare berättat om. Enligt Jonathan Leman skedde en ökning av nazistiska aktiviteter i länet under 2014 och 2015. I år ser det ut att minska något.

– Men det man ska komma ihåg är att det kan ändras ganska snabbt.

Just nu är det en högre aktivitet i Sundsvall enligt Leman. Men det finns ett utbyte över länsgränserna.

Sedan 2012 har drygt 300 personer från Sverige rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till Islamiska staten och andra islamistiska grupperingar enligt siffror från säkerhetspolisen. De flesta har rest från storstadsregionerna. Terroristforskaren Peder Hyllengren, expert på den våldsbejakande islamistiska miljön, kan inte säga om någon har rest från länet. Men ett par personer ska ha rest från Borlänge, varav en är död.

– Problematiken finns, även om den inte är i samma utsträckning som i storstädernas förorter.

LÄS MER: Terroristforskaren: ”Säpo behöver hjälp”

Hillevi Engström, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, besökte OSD folkets hus i Östersund.

Varje kommun ska ta fram en egen handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Strömsund är en av kommunerna i länet som kommit längst. De beslutade om en handlingsplan i fullmäktige i september. Enligt Hillevi Engström handlar det om att arbeta förebyggande.

– Tidigare var våldsbejakande extremism en fråga uteslutande för säkerhetspolisen som både första, enda och sista instans och då har det gått alldeles för långt. Vi måste kunna förebygga det här på lokal nivå. Regeringen och allianspartierna är helt överens om att det är en viktig angelägenhet.

– Ytterst handlar det om att stärka demokratin. Man kan inte och får inte påverka demokratiska beslut med våld. Sen får man tycka och tänka vad man vill, det ska man ha rätt till men när det går över gränsen till att tillgripa våld, då har vi misslyckats, säger Hillevi Engström.

SE OCKSÅ: Nytt möte om våldsbejakande extremism – Strömsund har kommit längst med handlingsplan

Mer läsning