Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blåljussabotage föreslås bli nytt brott – räddningschefen: "Det ska absolut vara straffbart"

Riksåklagaren Anders Perklev har föreslagit att blåljussabotage ska bli ett nytt brott. Ett förslag som uppskattas av polis och räddningstjänst.
– Det stödjer vi till hundra procent, säger Lars Nyman, räddningschef i Jämtland.

I en utredning som Anders Perklev lämnade in till justitie- och inrikesministern Morgan Johansson under onsdagen föreslås att blåljussabotage bli en del av brottsbalken och att straffen för våld och hot mot tjänsteman skärps.

Ett förslag som tagits fram för att skydda blåljuspersonal och andra samhällsnyttiga funktioner efter stenkastningar och våld mot bland annat polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård.

Anders Perklev föreslår att förlaget träder i kraft den 1 januari 2019.

Blir blåljussabotage infört i brottsbalken blir det straffbart att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som hindrar eller försenar deras arbete. Straffet föreslås bli upp till fyra års fängelse och i grova fall upp till livstids fängelse.

Vad gäller våld eller hot mot tjänstemän vill Anders Perklev att det lägsta straffet höjs från sex månaders fängelse till ett års fängelse och att det högsta straffet höjs från fyra års fängelse till sex år.

– Det stödjer vi. Nu har det inte kommit hit och vi har ingen erfarenhet av det här men vi stödjer det på kollegienivå, säger Lars Nyman och fortsätter:

– Det ska absolut vara straffbart. Vi är en hjälpande myndighet inte en stjälpande och vi står bakom det till hundra procent.

Vad tycker du om straffskalan?

– Straffskalan har jag svårt att kommentera men med straff blir det en tydlighet att det inte är rätt. Det är jätte, jättebra att det tas krafttag mot det här och att samhället markerar mot det, säger Lars Nyman.

Även rikspolischefen Dan Eliasson trycker på att det är viktigt att samhället markerar mot personer som förhindrar blåljuspersonal i deras arbete.

− Vi har väntat på den här utredningen och välkomnar förslagen. Det är viktigt att regeringen nu driver lagstiftningsfrågan snabbt framåt. Samhället måste markera tydligt när någon angriper de som är satta att skydda och hjälpa alla andra, säger han i ett pressmeddelande.

Lars Nyman tankar går till räddningstjänstkollegor på drabbade orter.

– Vi har varit förskonade men för kollegor jag pratat med det är det ett arbetsmiljöproblem och för blåljuspersonal är det välkomnande, absolut välkomnande.

Vad har du tänkt när du läst om angrepp mot polis, ambulans och räddningstjänst som skett på andra orter?

– Det är bedrövligt att se. Vi är en hjälpande myndighet som kommer som samhällets stöd till den drabbade och så möts dem av stenkastning, raketer och till och med vapen på vissa ställen. Man blir oerhört bestört av det man borde glädjas åt hjälpande händer, säger Lars Nyman.

Mer nyheter:

Mardrömssiffror för regionen – 233 miljoner kronor i beräknat underskott

Regeringen satsar på gröna jobb till nyanlända och långtidsarbetslösa – 54 jobb till länet

För dig som är inloggad:

Oppositionsrådets lösning på regionens ekonomikris – öppna upp för mer privat sjukvård

Regiontoppen om underskottet: "Ytterst bekymmersamt"

Kväll för förstagångsväljare – Samira: ”Kanske kommer jag att rösta”

Vårdare får sluta efter tidsfusket inom Krokoms LSS vård – fler kan få gå

Den här nyheten skickades ut som geopush till de som är intresserade av nyheter i sin närhet.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app