Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blåmögel gav guld i SM

Deras blåmögelost fick en guldmedalj när SM i mathantverk avgjordes i Östersund tidigare i höst.

Och det var inte första gången Hillsands getgård belönades.

Tidigare år har det blivit guldmedalj en gång tidigare samt en silvermedalj och en bronsmedalj.

– Jag vet inte varför det går så bra. Vi använder bra råvaror och så har man väl lärt sig något under åren, säger Jan Hammar som driver företaget tillsammans med sin fru Ulrika.

Paret tog över gården av jans föräldrar 2002. Då hade mjölkproduktionen avslutats, bara getterna fanns kvar.

– Vi byggde ett nytt mejeri vilket totalförstördes vid en våldsam brand 2005. 60 getter lyckades vi rädda med 5 killingar brann inne, berättar Jan Hammar.

Ett nytt mejeri byggdes och i dag finns ett 40-tal getter på gården. Ostar görs av både ko- och getmjölk.

– Vi köper komjölk från Bredkälen och en del getmjölk från Lidsjöberg. På ett år tillverkar vi ett par ton ost av varje sort, säger Jan Hammar.

Paret har gått flera ystningskurser genom Eldrimner i Ås och man har varit på studiebesök i Frankrike och Italien.

– Vi experimenterar hela tiden. I bland blir det bra, andra gånger inte så lyckat, säger Jan Hammar som försörjer sig av verksamheten. Ulrika arbetar till vardags som biträdande rektor på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund.

I den lilla butiken hemma på gården finns bland annat getmese, getrulle, färskostar, getcamembert och blåmögelostar. Deras produkter finns i en del livsmedelsbutiker men annars är marknader viktiga.

– Det gäller att synas. Försäljningen ökade direkt efter årets guldmedalj. Sedan är det också väldigt roligt att vara ute och träffa folk, säger Jan Hammar.

Om efterfrågan ökar kommer man inte att skaffa fler getter.

– Nej då får vi köpa mer mjölk. Annars är geten ett smart och nyfiket djur. Det märks inte minst på att de ska provsmaka allt som går att tugga på, säger Jan Hammar vars favoritost är chevré gjord på getmjölk.