Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bland popnördar, sufiska mästare och mentalpatienter

Annika Norlin lockar lika många åhörare som Per Gessle – som i sin tur spöar Nisse Hellberg i popquiz.
Carl-Göran Ekerwald har skrivit ännu en passionerad bok om Sigrid Kahle - och så finns det trots allt ledande företagare som gillar skönlitteratur!

Det kunde besökarna på bokmässan i Göteborg upptäcka under fredagen, dagen innan den stora publikinvasionen väller in på lördagen.

Och länets emellanåt skygga popikon Annika Norlin fick nu kvitto på sin mycket breda popularitet, både när hon signerade sina samlade texter och när hon intervjuades av sin förläggare Anders Teglund.

Hajpade kollegan Mattias Alkberg, som också kommer ut på Teg Publishing, fick vackert se på hur kön uteslutande trängdes kring Norlin, när de båda hade gemensam signering.

Och publikmässigt hade hon minst lika många besökare som världskände Per Gessle, när denne och kollegan Nisse Hellberg intervjuades av journalisten Sven Lindström.

Dennes något flåsiga utfrågning kunde dock slå fast att om Gessle är Beatlesfan så är det Stones som gäller för Hellberg, enkelt uttryckt.

Den dokumenterade popnörden Gessle medgav glatt att han just nu leder en högprofilerad poptävling på nätet och han hade nu inga problem att spöa Hellberg som, lätt rodnande, missade Led Zeppelin och tyckte att tävlingen hade för mycket ny musik…

Båda herrarna var dock avslappnat öppna och självironiska när de berättade om sina musikaliska influenser.

– Gyllene Tider ville alltid låta som Tom Petty, men utan att lyckas, berättade Gessle, medan Hellberg fortfarande kan rysa av Cochranes Summertime Blues.

En annan sorts manlig mätritual utspelade sig när finansmannen Sven Hagströmer och Horace Engdahl försökte reda ut varför inte näringslivets toppar läser litteratur tillsammans med radions Marie Lundström och Svenskans förre kulturchef Stefan Eklund.

Inte minst Engdahl var på sprudlande humör och spred så många fyndiga giftigheter att Hagströmer bad honom att inte vara så arrogant.

Men i sak var alla eniga om litteraturens värde och att inte heller herrar som Putin och Reinfeldt är några föredömen – Putin tror sig ha stöd av inhemska filosofer och Reinfeldt gillar Läckberg, det senare ett tungt besked enligt Horace.

Själv lustläser han Ovidius, medan Hagströmer inte kan få nog av vare sig Voltaire eller Rousseau:

Men näringslivets toppar har inte förmått öppna de portar till paradiset som skönlitteraturen utgör, i själva verket föredrar de svartvita bilder av verkligheten, kanske för att slippa de nyanser som litteraturen ger.

Engdahl betonade för sin del att skönlitteratur inte per automatik gör människan god:

– Exempelvis var Goebbels professor i tysk litteratur. Och hela det nazistiska ledargarnityret var misslyckade författare eller konstnärer, sådana ska man akta sig extra noga för…

Gott om klassiska referenser har även Lotta Lundberg och Negar Naseh som skrivit varsin roman där spända relationer mellan mor och dotter är centrala teman:

– De flesta små barn har nog haft fantasier om att döda sin mamma och sådana tabubelagda tankar intresserar mig mycket, sade Naseh.

Lundbergs berättelse om en mamma som grovt sviker sin dotter kan liknas vid den grekiska Persefone, påpekade hon.

Klassiska klavertramp av annan kaliber drar seriestripparnas okrönta drottning Liv Strömquist fram i sin nya bok om det kvinnliga könet, där hon skoningslöst och oerhört roligt dissekerar misogyna manliga tänkare från Augustinus fram till nutida knickedickar.

Ett samtal med Åsa Linderborg i Aftonbladets monter blev både uppsluppet och så fnissigt att Linderborg slutligen stängde Fittekyrkan i Göteborg.

Strömqvist blev också en referens när Lena Andersson berättade om sin nya roman i Göteborgs-Postens monter. Augustvinnande Egenmäktigt förfarande följs nu upp med Utan personligt ansvar där Ester är tillbaka – men inget har lärt. Nu kärar hon ner sig i en gift skådespelare som gärna vill ha henne som älskarinna, men utan att behöva skilja sig.

– Egentligen skrev jag denna historia först och tänkte använda båda berättelserna i samma text, men så delade jag på dem. Och jag har förstås funderat på om det är onödigt att ge ut den nya boken, men samtidigt vill jag fortsätta undersöka kärlekens mekanismer.

– Min upplevelse är också att de som varit i Esters situation har lättare att förstå och förlåta henne, medan den som inte varit där gärna fördömer henne. Exempelvis blev en grupp niondeklassare mycket upprörda över hennes beteende.

Komplicerad kärlek blommar också i Sara Stridsbergs nya roman som utspelar sig på Beckomberga, det stora mentalsjukhuset utanför Stockholm.

Där samsas barnamördare, ignorerade stackare, såväl som grandiosa kejsarpersonligheter och mitt i det svarta och våldsamma finns både omtanke och kärlek.

– Jag älskar alla mina romanfigurer, annars går det inte att skriva om dem, om de så har begått fruktansvärda handlingar finns alltid något hos alla som är värt att älska.

– Allra mest handlar nog min bok om räddning, även om ingen av oss kan rädda alla, tänk bara på alla utsträckta händer vi numera möter på våra gator. Men vi får försöka rädda dem vi kan rädda.

Mässan bjuder på alltfler programpunkter i utställarnas montrar, allra flitigast är de stora tidningarna som i vanlig ordning följer Aftonbladets exempel.

Hos Dagens Nyheter kunde man enbart på fredagen exempelvis möta en uppsluppen Sven Wollter berätta om sin självbiografi, Lasse Berg åter utveckla sina upptäckter från Kalahari och Ann Heberlein kritisera värderelativa tankar om att det inte skulle finnas absolut onda och goda handlingar.

Slutligen bjöds rena nyheter som en rykande färsk bok där Carl-Göran Ekerwald skriver om sin kärlekssaga med Sigrid Kahle som avled vid nyår sedan de fått uppleva 1288 dygn av ungdomlig förälskelse.

– Jag började skriva boken tre dagar efter att Sigrid gått bort, som ett sätt att försöka hantera min sorg. Jag har använt utdrag ur hennes dagböcker, som vi redan hade planerat att ge ut.

Nu har Svenska akademien förklarat sig villig att hjälpa till med en utgåva av det mycket omfattande materialet.

Bokens titel Kom, madame, fru är hämtad från Shakespeares Argbiggan och ska uttydas som ett frieri, en uppmaning till giftermål.

På sin oefterhärmligt förälskade prosa blandar Ekerwald persiska poeter med norska, engelska och annat ur den bördiga jordmån där han odlar sitt sinne.

Och om bara någon månad åker Ekerwald till Iran för att föreläsa om baronen Hermelins översättningar av Khayamm och Rumi med flera:

– Jag är inbjuden av iranska kulturministeriet vilket känns fantastiskt spännande och hedrande. De är särskilt intresserade av Hermelins sätt att läsa de iranska klassikerna, berättar han lika entusiastiskt som vanligt. Livfull och sprudlande.

Och den 30-årsjubilerande mässan tar nu sats mot sin avslutande helg och kulmen, där flera jämtar kommer att synas. Jordmån och växtkraft. Liv.

Se också: Myller på bokmässa med många jämtar