Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blanda inte ihop begreppen

De vittskilda begreppen integrering och assimilering förväxlas jämt och ständigt. Ordet integrering, sammansmältning, används för att åstadkomma assimilering, anpassning.

Varje kultur betraktas av dem som tillhör denna som den absolut överlägsna. Alla som inte tillhör denna kultur bör frälsas och vara glada att få möjligheter att tillgodogöra sig dess välsignelser. Oavsett om vi talar om religion, samhällssystem eller mer specifika delsystem.

Den svenska kulturen i alla dess yttringar är inget undantag från detta. Vi alla anser att vi vet bäst, om inte individuellt så dock kollektivt.

Detta är ingen specifik hållning för lågutbildade eller marginaliserade eller de som tillhör ytterlighetsgrupper. Detta är lika utbredd bland högutbildade, välanpassade och välvilliga samhällsmedlemmar.

Språkbruket och uttrycksformer må skifta men grundinställningen är densamma.

De medvetna uttryck som avståndstaganden eller förringningen av främmande kulturer tar sig går att bemöta i diskussioner liksom i lagstiftning. De omedvetna ställningstagandena däremot måste varje individ själv lära sig att känna igen och aktivt försöka ändra sina attityder.

Att ledande debattörer, journalister och politiker sammanblandar och förväxlar beteckningar som invandrare, asylsökande och flyktingar, försvårar diskussionerna och spelar främlingsfientliga strömmingar i händerna.

Detta försvårar en verklig integration och skadar framtiden för en utveckling som för Sverige framåt i en allt mer globaliserad världsordning.

Kick Leijnse

invandrad svensk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel